Un incendiu violent a izbucnit, marţi, la sediul Administraţiei Parcului Natural Apuseni din localitatea bihoreană Sudrigiu.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, la clădirea din satul bihorean Sudrigiu au fost mobilizaţi nouă militari din cadrul Staţiei de Pompieri Ştei, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă.

Când pompierii au ajuns acolo, flăcările ardeau violent la o magazie de lemne, lipită de corpul principal de clădire, şi pe o suprafaţă de circa 200 de metri pătraţi din acoperişul sediului propriu-zis, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la întreaga construcţie. "Forţele de intervenţie au acţionat simultan pentru localizarea şi lichidarea incendiului şi pentru protecţia încăperilor clădirii, reuşind să împiedice dezvoltarea acestuia în interiorul construcţiei şi la întregul acoperiş, cu o suprafaţă de circa 600 de metri pătraţi", se arată în comunicatul ISU Crişana.

Operaţiunea de stingere a incendiului a durat circa patru ore, pentru că lemnele din magazia unde a pornit focul au degajat temperaturi înalte şi degajarea cantităţi mari de gaze şi de fum. "Pompierii militari au localizat incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia", se mai arată în comunicatul Inspectoratului.

Pagubele incendiului nu sunt deloc mici. Magazia şi 40 de metri steri de lemne depozitate în ea s-au făcut scrum, la fel ca o suprafaţă de 200 de metri pătraţi din acoperiş. De asemenea, s-au degradat mobilierul şi ferestrele încăperii situate sub acoperişul distrus de flăcări. "Cauza probabilă şi împrejurările determinante ale evenimentului sunt în curs de stabilire", a mai transmis ISU Crişana.

UPDATE:

Directorul APNA, Alin Moş, a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL, că, deocamdată, nu există nicio explicaţie pentru sursa incendiului. "Focul a pornit în această magazie de lemne, un şopron aflat în afara clădirii, fără sursă de energie electrică şi care erau doar lemne, nimic altceva. Deocamdată, şi noi şi pompierii luăm în calcul orice variantă privind sursa incendiului", a declarat Moş. 

Marţi, acesta era plecat din ţară, alături de alţi colegi, într-o delegaţie în Croaţia. "Colegii care erau aici nici n-au ştiut ce se întâmplă până când un domn a intrat în sediu şi le-a spus că a văzut flăcările de pe şosea", a mai spus Alin Moş. Dacă focul a fost pus de o mână criminală, este greu de spus, pentru că nimeni n-a zărit niciun incendiator.

Pe lângă magazia cu pricina şi acoperişul, a fost distrusă în totalitate şi sala de conferinţe a clădirii. "Acoperişul sălii a fost distrus de flăcări, iar sala de apă. Trebuie refăcută în întregime", a mai spus directorul APNA. În schimb, Administraţia nu a pierdut documente sau aparatură în acest incendiu.