Pompierii militari au intervenit în noaptea de duminică spre luni pentru a stinge un incendiu care a izbucnit în interiorul supermarketului Trei G de pe strada Moldovei din Oradea.

Focul a fost anunțat prin 112 la ora 00.50, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

La faţa locului au ajuns patru echipaje din cadrul Detaşamentului 2 Oradea.

"Pompierii militari au localizat şi lichidat rapid incendiul, care se manifesta la două automate de cafea şi la un palet din lemn, împiedicând propagarea flăcărilor şi salvând astfel, bunuri de o valoare considerabilă", se arată în comunicat.

Flăcările au distrus două aparate de cafea profesionale, un palet din lemn şi trei camere de supraveghere video.

Incendiul a fost provocat cel mai probabil de un aparat electric lăsat sub tensiune, au stabilit pompierii.


În acest contaxt, ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor măsurile şi regulile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate în unele cazuri, cu mari pagube materiale.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

- Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune;

- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului, care sunt menţionate în prospectul produsului;

- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

NU IMPROVIZAŢI!

- Nu utilizaţi echipamentele de iluminat, aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

- Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

Dacă în clădire nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Informaţii detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!