Fiţi cu băgare de seamă la sticla lăsată în aer liber, în special în perioadele caniculare! Mai mulţi stupi au ars, în localitatea bihoreană Şimian, după un incendiu provocat de căldura solară radiată de cioburi de sticlă, prin efectul de lupă.

Informaţia a fost făcută publică printr-un comunicat transmis joi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care arată că, miercuri, pompierii Staţiei Valea lui Mihai au stins un incendiu ce se manifesta la o prisacă amplasată în curtea unei ferme din localitatea Şimian.

"În urma evenimentului, au ars 7 stupi goi, circa 10 metri pătraţi din acoperişul stupinei şi vegetaţie uscată", arată comunicatul, precizând că echipajele de pompieri au reuşit să salveze 60 de stupi (cu albine) şi copacii din apropiere.

"Cauza probabilă de producere a evenimentului a constituit-o căldura solară radiată de cioburi de sticlă (efect de lupă)", mai arată ISU.

De altfel, ziua de miercuri a fost agitată pentru pompieri. În aceeaşi zi, pompierii Staţiei Aleşd au intervenit în cazul unui incendiu ce se manifesta la acoperişul unei construcţii anexe din cadrul unei gospodării din Lugaşu de Jos.

"Evenimentul, generat, cel mai probabil, de fumat, s-a soldat cu arderea a circa 80 de metri pătraţi din acoperişul anexei şi a unei suprafeţe de aproximativ 30 de metri pătraţi din tavanul de lemn al construcţiei", arată ISU.

Pompierii au împiedicat propagarea flăcărilor la locuinţa situată în imediata proximitate, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.

De asemenea, echipajele Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Oradea au intervenit pentru lichidarea a trei incendii produse în grădina unei gospodării din Chişirid (comuna Nojorid) şi la două terenuri virane situate în localităţile Livada de Bihor (comuna Nojorid) şi Satu Nou (comuna Tămăşeu), evenimente soldate cu arderea a circa 3000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată şi aproximativ 500 de metri pătraţi de cultură de grâu.