Incendiu de proporţii, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Oradea, pe strada Ion Mincu. Acoperişurile a trei case au fost cuprinse de flăcări, focul pornind de la coşul de fum al uneia dintre ele! Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza unor atacuri de panică.

Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana - Bihor, incendiul a fost sesizat în jurul orei 4.45, în misiune fiind mobilizate şase echipaje de pompieri, din care 5 de stingere şi unul de prim ajutor.

"În momentul sosirii la locul intervenţiei, incendiul se manifesta la 3 acoperişuri lipite, unul dintre acestea arzând generalizat", a explicat purtătorul de cuvânt al ISU.

Focul a fost stins aproximativ o oră şi un sfert mai târziu, în jurul orei 6, echipajele acţionând însă până la ora 8 pentru înlăturarea efectelor produse de flăcări şi pentru a evita izbucnirea unui nou incendiu.

Nimeni nu a fost grav rănit, însă paramedicii au asistat medical 3 persoane care au suferit atacuri de panică. "Acestea au refuzat transportul la spital", a mai precizat Camelia Roşca.

Pagubele au fost însemnate în special la casa de la care a izbucnit dezastrul, unde a ars tot acoperişul, în suprafaţă de 120 de metri pătraţi, s-au deteriorat tavanul la întreaga locuinţă, dar şi mai multe lucruri din interior, dat fiind că în unele locuri tavanul s-a prăbuşit.

La cea de-a doua locuinţă, învecinată, a ars acoperişul pe o suprafaţă de 30 mp şi materiale de construcţie din lemn depozitate în pod. La cea de-a treia casă, la care flăcările nu au apucat să se extindă foarte mult, au ars două coarne şi aproximativ 10 metri liniari de leţuri.

"Cercetările la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a izbucnirii incendiului coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile", au stabilit pompierii.

Purtătorul de cuvânt al ISU atrage atenţia cetăţenilor să verifice în mod obligatoriu coşurile de fum, să şi le cureţe şi să le repare, pentru că în această perioadă din an se înregistrează un număr foarte mare de incendii provocate de acestea.

De altfel, un alt incendiu de amploare, izbucnit tot de la coşul de fum, s-a produs săptămâna aceasta la Paleu, unde, au ars acoperişul şi mansarda casei, iar proprietara a suferit o intoxicaţie cu fum.


Măsuri de prevenire a incendiilor. Recomandările ISU

Coşurile de fum

- Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi  curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;

- În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

- Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

- La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

- Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

- În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

- Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

- Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Sobe cu sau fără acumulare de căldură și mijloace de încălzire electrice

- Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

- Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

- Aşezaţi o tăvă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

- Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

- Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

- Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

- Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau     cumpăraţi-vă altele noi;

- Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

- Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

- Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

- Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură ori aparate de încălzire electrice).