Un incendiu violent a izbucnit într-o gospodărie din satul Săbolciu, din comuna bihoreană Săcădat, în noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit unui comunicat transmis de ISU Crişana, alarma s-a dat în jurul orei 01.20. Când pompierii au ajuns acolo, un şopron era cuprins în întregime de flăcări, iar focul ameninţa să se extindă la alte construcţii.

"Timp de aproximativ 40 de minute, pompierii militari au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului, reuşind să împiedice propagarea acestuia la celelalte acareturi din cadrul gospodăriei şi să salveze patru animale (trei porci şi o vacă), evacuându-le din construcţia afectată de flăcări", se arată în comunicatul ISU.

Focul a distrus şopronul, cu tot cu bunurile din interior, adică circa un metru cub de lemne şi aproximativ 400 kg de rumeguş.

Cercetările făcute la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului depozitarea cenuşii sau a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Sfaturi de la ISU

Pentru prevenirea unor asemenea incenii, pompierii militari le reamintesc bihorenilor că cenuşa rezultată din mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

De asemenea, ISU le recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor provocate de sistemele şi mijloacele de încălzit: depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri la sobele de cărămidă sau teracotă; în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minimum 70X50 centimetri; se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate; coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.).

"Totodată, subliniem faptul că verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii", a mai transmis ISU.