Un incendiu violent a avut loc marţi la prânz, într-un imobil cu locuinţe sociale de pe strada Litoralului, din Marghita. Din cauza unui coş de fum deteriorat, acoperişul clădirii a fost cuprins de flăcări, iar vântul puternic ameninţa şi casele din jur.

Din fericire, deşi un adolescent în vârstă de 18 ani şi doi copii, unul de 12, altul de 8 ani, erau în clădire în momentul izbucnirii incendiului, nicio persoană nu a fost rănită.

Imobilul, construit pe două niveluri, are şapte apartamente la etaj, în care locuiesc 10 persoane (cinci adulţi şi cinci copii) şi o sală de sport la parter. „În momentul sosirii pompierilor la locul intervenției, incendiul se manifesta violent la podul clădirii şi la întregul acoperiş al acesteia, pe o suprafață de circa 650 de metri pătrați, flăcările, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile din structura acoperișului construit din scândura dublă și pavat cu rigips şi de vântul puternic, ameninţând să se propage la întreaga construcție și la alte două clădiri situate la circa patru metri de focare”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

După ce au evacuat persoanele din clădire, militarii au scos şi cinci butelii, pentru prevenirea producerii unei deflagraţii.

„Dată fiind amploarea incendiului și condițiile dificile de desfășurare a operațiunii, pentru stingerea focarelor, respectiv pentru împiedicarea propagării flăcărilor la întreaga clădire și la imobilele învecinate, au acţionat un număr de 18 pompieri militari, la locul intervenției fiind mobilizat în sprijin  și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență OMV Petrom”, a transmis ISU.

Militarii au reuşit să stingă incendiul în jurul orei 13.50, adică la o oră şi 20 de minute de la alarmare, iar apoi au decopertat acoperişul, pentur a se asigura că nu sunt focare ascunse.

Flăcările au distrus întregul acoperiş, dar şi 10 metri cubi de lemn de construcţie. „S-au degradat aproximativ 400 de metri pătrați tavan din lemn cu învelitoare de rigips, zugrăveală interioară și bunuri din apartamente”, a mai transmis ISU.

Cercetările făcute la fața locului de pompieri au indicat drept cauză probabilă a evenimentului un coș de fum deteriorat.

Primarul din Marghita, Pocsaly Zoltan, a declarat pentru BIHOREANUL că cinci din cele 7 apartamente sociale erau locuite. "Din fericire, n-a păţit nimeni nimic, dar vântul a fost atât de puternic, că repede a dus flăcările mai departe. Oamenii nu mai pot locui în imobil până nu reparăm acoperişul, le-am oferit alte locuinţe, dar toţi au zis că se retrag la rude, până când vor putea reveni aici", a spus edilul. 

Atenţie la coşurile de fum!

În Bihor au mai fost marţi şi alte incendii provocate de coşurile de fum necurăţate de funingine sau deteriorate. Potrivit ISU Crişana, în intervalul 24 martie, ora 11.10 - 25 martie, ora 01.10, pompierii militari bihoreni au intervenit în Oradea, Păușa, Aleșd, Marghita, Husasău de Criș și Dumbrăvani, pentru stingerea a șase asemenea incendii.

ISU reaminteşte că burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului, iar pentru a evita un incendiu, bihorenii trebuie să respecte câteva sfaturi:

- când coşurile sunt lângă pereţi de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între perete şi coş un spaţiu de cel puţin 10 cm, protejând în acelaşi timp peretele cu materiale rezistente la foc;

- la traversarea podului clădirii şi la străpungerea acoperişului, feţele exterioare tencuite ale coşurilor trebuie să fie la cel puţin 10 cm distanţă de elementele din lemn;

- în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri;

- în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

- gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

- se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid;

 - în spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului;

- se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;

- Coşurile și burlanele de fum trebuie să fie verificate și curăţate periodic, iar dacă este cazul, reparate, de către personal specializat.