Un incendiu puternic a avut loc, miercuri seară, la o casă din satul Fânaţe, comuna Câmpani, şi flăcările au ameninţat să cuprindă şi două locuinţe vecine.
Apelul la 112 s-a făcut în jurul orei 20.15, iar spre locul indicat s-au dus mai multe echipaje din Staţia Ştei.
De asemenea, un pompier care locuieşte în Fânaţe şi era în tura liberă s-a dus de urgenţă la casa cuprinsă de foc, a făcut o primă recunoaştere în teren, s-a asigurat că nu există persoane în interiorul casei şi şi-a anunţat colegii că focul ardea violent la acoperiş. Tot el a intervenit, pentru localizarea incendiului, până la sosirea colegilor, după circa 10 minute de la primirea apelului.
"Cei 16 pompieri militari au acţionat timp de aproximativ două ore pentru stingerea incendiului, căutarea focarelor ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, reuşind să împiedice extinderea flăcărilor", a declarat maior Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.
În urma incendiului, a ars acoperişul casei, pe o suprafaţă de circa 130 de metri pătraţi. Pompierii au reuşit să salveze din calea flăcărilor încăperile locuinţei şi bunurile din interior, alte două case vecine şi anexe gospodăreşti. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Video: Bogdan Dumitraș
Atenţie la coşurile de fum
Pompierii le recomandă bihorenilor să fie atenţi cu coşurile de fum, deoarece deteriorarea lor sau neîntreţinerea corespunzătoare reprezintă cea mai frecventă cauză de producere a incendiilor în anotimpul rece.
"Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, iar pentru preîntâmpinarea acestor situaţii, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate şi reparate de persoane specializate şi autorizate. De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile", a transmis ISU Crişana.