Pompierii din cadrul Detaşamentului 2 Oradea au intervenit, miercuri, mai bine de o oră şi jumătate, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din Biharia. Când militarii au ajuns acolo, flăcările se manifestau violent la camera centralei termice, la o încăpere şi la o parte din acoperişul casei.

"Ca urmare a producerii evenimentului, au ars camera centralei termice, pe o suprafaţă de circa 7 metri pătraţi, o încăpere cu o suprafaţă de circa 15 metri pătraţi şi aproximativ 30% din acoperişul casei", se arată într-un comunicat transmis de ISU Crişana.

Cercetările făcute la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului jarul căzut din centrala termică, acesta fiind cel de-al doilea eveniment generat de o astfel de cauză, în interval de cinci zile.

Tocmai de aceea, pompierii le recomandă bihorenilor mai multă precauţie în ce priveşte instalaţiile de încălzire centrală. Pentru mai multă siguranţă, acestea ar trebui amplasate în clădiri independente de casă, iar montarea şi verificarea lor să fie în sarcina firmelor autorizate.

De asemenea, în încăperea centralei termice nu ar trebui depozitate obiecte sau materiale ce nu au legătură cu exploatarea acesteia, iar centrala ar trebui să aibă aparate de măsură şi control al temperaturii, presiunii din cazan şi conducte, indicatoare de nivel pentru combustibil şi supape de siguranţă.

Sobele nu trebuie folosite decât cu uşiţa închisă şi cu o tavă metalică în dreptul ei, iar în apropierea lor nu ar trebui să fie aşezate materiale combustibile.

Pompierii vă recomandă şi să nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins, iar copiii nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire.

De asemenea, coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate. În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile.