Sute de baloţi de lucernă au ars vineri dimineaţă, într-un incendiu izbucnit la o fermă din localitatea bihoreană Boiu, comuna Ciumeghiu. Pompierii au constatat că focul a fost provocat de plantele care s-au autoaprins.

Conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana - Bihor, baloţii erau depozitaţi într-un fânar.

Focul a fost sesizat în jurul orei 6, la caz fiind mobilizaţi pompierii Detaşamentului Salonta, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă.

Când salvatorii au ajuns acolo, ardea aproximativ jumătate din cantitatea de plante furajere depozitate în fânar, flăcările ameninţând să se extindă la alte sute de baloţi din interiorul construcţiei.

"Pompierii militari au reuşit să localizeze incendiul în aproximativ 10 minute de la sosirea la locul intervenţiei, împiedicând propagarea acestuia şi salvând astfel aproximativ 300 de baloţi de lucernă, care ulterior, au fost evacuaţi de proprietar şi de vecinii acestuia, cu ajutorul utilajelor din dotare. În urma evenimentului au ars circa 350 baloţi de lucernă", arată ISU.

Incendiul a fost stins în jurul orei 9, dar pompierii acționează încă la faţa locului, pentru căutarea focarelor ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, timp de peste patru ore.

"Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, autoaprinderea plantelor furajere", arată ISU.

Furajele, pericol de incendiu

În context, pompierii atrag atenţia locuitorilor să fie cu băgare de seamă la depozitarea plantelor furajere.

"Prin natura lor combustibilă, furajele constituie un pericol în ceea ce priveşte riscul de producere a incendiilor, întrucât se autoaprind când sunt depozitate umede sau se aprind foarte repede în prezenţa oricărei surse de foc deschise, deoarece au temperaturi de aprindere foarte mici", arată ISU.

Autoaprinderea este un fenomen care se întâlneşte mai frecvent în spaţiile umede, ca rezultat al unor procese biologice şi biochimice ce au loc în masa vegetală cu un conţinut ridicat de umiditate, procese în urma cărora temperatura se ridică peste anumite limite.

Autoaprinderea fânului este precedată întotdeauna de o autoîncălzire, fenomen ce se produce atunci când acesta a fost insuficient uscat înainte de depozitare.

Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente, ISU face următoarele recomandări:

- amplasarea depozitelor de furaje şi plante tehnice la distanţe de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse la acestea să nu pericliteze vecinătăţile;

- furajele, paiele şi alte materiale combustibile vor fi depozitate, după posibilităţi, cât mai departe de casă, bucătării de vară, cuptoare, magazii etc.;

- este interzisă folosirea focului deschis sau a mijloacelor de iluminat cu flacără deschisă în apropierea furajelor şi a materialelor combustibile;

- furajele şi plantele tehnice, care prezintă pericol de autoaprindere, se păstrează în condiţii adecvate naturii lor, luându-se măsuri de control şi preîntâmpinare a fenomenului de autoîncălzire;

- se va evita depozitarea furajelor în stive compacte, cu înălţimi ce depăşesc  4 – 5 metri, reducând posibilitatea evacuării spre exterior a căldurii;

 - în centrul fâneţelor se recomandă amenajarea unui loc de circulaţie a aerului pentru o mai bună ventilare.

- amplasarea şurilor şi depozitelor de furaje se va face, pe cât posibil, în zone apropiate de o sursă de apă.

La depozitele de furaje grosiere se interzice:

- Fumatul, folosirea focului deschis, aruncarea cenuşii fierbinţi în apropierea depozitelor de furaje, precum şi întrebuinţarea diverselor mijloace de iluminat cu flacără deschisă în incinta depozitelor de furaje;

- Folosirea improvizaţiilor pentru iluminatul cu energie electrică a zonei de depozitare;

- Jocul copiilor în apropierea depozitelor de furaje;

- Strângerea fânului imediat după ploaie şi depozitarea în locuri închise fără aerisire.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!