Un acaret dintr-o gospodărie situată pe strada Arpad în Valea lui Mihai s-a făcut scrum, după ce echipamentele electrice de iluminat defecte au declanşat, joi, un incendiu. Pompierii s-au luptat cu flăcările timp de două ore şi 25 de minute, reuşind să evite propagarea lor la locuinţă.

"Ca urmare a producerii evenimentului, generat, cel mai probabil, de echipamente electrice de iluminat defecte, au ars şopronul din lemn (construit pe o suprafaţă de cca. 40 de mp) şi baloţii de paie şi fân depozitaţi lângă şi în interiorul construcţiei", se arată într-un comunicat transmis vineri de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Sfaturi de la ISU

Cu acest prilej, pomperii le reamintesc bihorenilor că nu trebuie să folosească aparatele şi echipamentele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. Cordoanele de legătură ale aparatelor electrice trebuie verificate periodic, iar siguranţele fuzibile supradimensionate nu trebuie folosite prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.

De asemenea, nu trebuie lăsate nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, precum fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea. "Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent", a mai transmis ISU.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (boiler, aerotermă, frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Aşadar, cel mai bine este să alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

"Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor", au mai recomandat pompierii.