Uriaşul incendiu de la fabrica de deşeuri plastice din Salonta a fost stins după aproape 10 de ore.

"La ora 13.25 incendiul a fost stins. Se acţionează în continuare pentru căutarea şi lichidarea focarelor ascunse, respectiv pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului", a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, apelul la numărul de urgențe 112 a fost făcut la ora 3.41, când la faţa locului au fost mobilizaţi pompierii militari din cadrul a trei detaşamente cu 7 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) şi cu o ambulanţă de tip B2 (pompierii militari paramedici). 

Misiunea pompierilor a fost îngreunată de faptul că incendiul a afectat circa 8.000 de metri pătraţi, a generat fum mult şi s-au degajat gaze toxice în atmosferă, forțele de intervenție fiind suplimentate.

În total, peste 60 de salvatori s-au luptat cu flăcările, fiind chemaţi la serviciu inclusiv pompieri aflaţi în timpul liber.

Autoritățile urmează să stabilează acum cauzele incendiului, la fața locului fiind prezenți și comisari ai Gărzii de Mediu.

Între timp, fumul dens se dispersează spre Ungaria, motiv pentru care şefii ISU Bihor şi ISU Arad i-au notificat pe omologii lor din ţara vecină. 

Depozitul de deşeuri din plastic aparţine firmei GranuPlast Direct SRL, companie specializată în colectarea resturilor reciclabile şi transformarea lor în granule de plastic. Marfa care a luat foc era asigurată, a precizat pentru BIHOREANUL un reprezentant al companiei, iar firma urma să părăsească respectivul amplasament peste o săptămână. În timp ce reprezentanţii firmei susţin că nu au explicaţii pentru sursa incendiului, Primăria Salonta sugerează că ei ar fi gestionat greşit deşeurile, fără să ofere însă prea multe explicaţii. Rămâne de văzut, însă, care vor fi concluziile specialiștilor.