Pompierii orădeni au finalizat cercetările la fabrica UAMT, care pe 1 aprilie a fost mistuită de un incendiu uriaş.

Verificările făcute de militari arată că, cel mai probabil, focul a izbucnit din cauza unei defecţiuni la reţeaua electrică. "Cauza probabilă a incendiului a fost de natură electrică, mai precis un conductor electric defect", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Pompierii nu au făcut însă o estimare a pagubelor incendiului, nici a bunurilor salvate. "Nu avem astfel de competenţe", a explica Roşca.

Ancheta militarilor a durat o lună pentru că incendiul a fost unul de amploare, iar pompierii au trebuit să verifice fiecare hală.

Pe 1 aprilie, în jurul orei 13.50, un apel la numărul unic de urgenţă 112 anunţa că din fabrica UAMT se ridică un fum dens şi înecăcios. Aproape 100 de pompieri au intervenit, mai bine de cinci ore, pentru a stinge flăcările, în timp ce oraşul a fost învăluit de fumul toxic.

Potrivit estimărilor făcute atunci de ISU Crişana, în incendiu au ars două tone de pungi expandate şi materiale plastice, circa 2.000 litri de ulei hidraulic, aproximativ 10 tone deşeuri din plastic, două tone repere din plastic şi circa patru tone deşeuri din carton.