După incendiul izbucnit joi dimineața, în jurul orei 09, la Hotel Mureș din Băile Felix, s-au înregistrat 14 victime, a anunțat ISU Crișana, dintre care șase persoane care au suferit intoxicații cu fum, șase persoane care au suferit atacuri de panică, respectiv două persoane cu puseuri hipertensive. 

Dintre acestea, două sunt transportate la spital. „Au o stare bună. Au suferit intoxicații ușoare către medii”, a precizat dr. Hadrian Borcea pentru BIHOREANUL.
Focul pornit joi dimineața în Hotel Mureș a făcut ca turiștii să se autoevacueze sau să fie evacuați din unitatea de cazare. Unii au ieșit prin balcoane și au coborât inclusiv pe scările metalice de incendiu, privind ulterior intervenția pompierilor. 

După lichidarea focului, colonelul Csilik Alexandru a dat declarații jurnaliștilor prezenți la fața locului, explicând că au fost folosite toate căile de evacuare pentru scoaterea turiștilor din hotel. În total în această perioadă aici sunt cazate 588 de persoane. Nu se știe cu exactitate câte se aflau în hotel la momentul izbucnirii incendiului. 

„În această dimineață, ISU Bihor a fost alertat prin 112 despre producerea unui incendiu la Hotel Mureș. Din primele informații, incendiul se manifesta la o cameră a acestui hotel. După sosirea la locul intervenției, primele echipaje au acționat în interiorul hotelului prin mai multe binoame de stingere, reușind lichidarea incendiului într-un timp foarte scurt. De asemenea, pe exteriorul hotelului s-a acționat și prin dispozitive de refulare a apei de la înălțime, utilizând autoscările din dotare. La momentul ajungerii noastre aici, o parte din cei cazați s-au autoevacuat. Pot să vă spun că în hotel erau cazate în total 588 de persoane. Am avut mai multe sectoare de intervenție și evacuare a persoanelor surprinse de acest incendiu, am utilizat toate scările pe care le are hotelul în dotare, interioare și cele exterioare din metal, prinse de structura hotelului”, a spus col. Csilik Alexandru, prim adjunct al ISU Crișana. 

Acesta a precizat și că focul nu a izbucnit într-o cameră pentru turiști, ci într-o cameră tehnică situată la etajul al treilea. 

(foto: ISU Crișana)

„Camera de unde a pornit incendiul nu este o cameră de locuit, ci o cameră în care erau depozitate materiale hoteliere, prosoape, hârtie și alte materiale. În respectiva cameră nu era nimeni”, a spus prim adjunctul ISU Crișana. 

El a adăugat că angajații hotelului au intervenit prompt și au folosit stingătoarele din dotare până la sosirea pompierilor. 

„Angajații hotelului au intervenit în primul moment și au ajutat foarte mult intervenția noastră. Când am ajuns noi, incendiul era oarecum ținut sub control. Dacă urcăm acum la etajul 3 o să vedeți că pe hol sunt o grămadă de stingătoare de incendiu pe care angajații le-au consumat până la sosirea noastră. Un alt aspect: la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție având în vedere numărul posibil de victime care putea să apară la acest incendiu”, colonelul Csilik. 

(credit video: Ovi D. Pop)

Camera tehnică unde au izbucnit flăcările a ars complet, a precizat reprezentantul ISU Crișana. De asemenea, au fost afectate câteva uși de pe același etaj, din cauza căldurii. „Având în vedere că a ars o singură încăpere, pot spune că hotelul a fost pregătit pentru a gestiona o astfel de situație”, a afirmat colonelul Csilik, răspunzând unei întrebări din partea presei. 

(sursa foto: ISU Crișana)

Tot acolo a dat declarații și dr. Mircea Uiorean de la SMURD. El a precizat că printre victime nu se numără copii, dar că echipajele medicale fac evaluări. „Toate echipajele SMURD și SAJ de la fața locului evaluează rând pe rând persoanele care s-au autoevacuat pentru a identifica persoanele expuse la fum sau cu probleme medicale. Este evaluare în curs”, a spus dr. Mircea Uiorean, de la SMURD. 

(sursa video: ISU Crișana)

Ulterior, ISU Crișana a transmis că numărul victimelor se ridică la 14, dintre care șase persoane cu intoxicații cu fum (din care două necesită internare), șase persoane cu atacuri de panică, respectiv două persoane care au suferit puseuri de tensiune.

Nu este clar ce se va întâmpla cu turiștii din hotel. Se pare că unii au fost îndrumați spre Hotel Poienița, tot din Băile Felix.

Declarațiile date de colonel Csilik Alexandru, prim adjunct al inspectorului al ISU Crișana, și de dr. Mircea Uiorean, de la SMURD, după incendiul de la Hotel Mureș:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!