Atât Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, cât și reprezentanții Spitalului Aleșd au anunțat sâmbătă că incendiul izbucnit în noaptea de vineri într-un salon al unității spitalicești a fost pus intenționat de unul dintre pacienți. Incendiul s-a lăsat cu două victime, una fiind internată la Spitalul Județean din Oradea.

Pornit cu intenție

„Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că incendiul a fost, cel mai probabil, provocat în mod intenționat”, a transmis mr. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

De asemenea, potrivit unei informări detaliate transmise de managerul Spitalului Orășenesc Aleșd, Florin Creț, focul a pornit pe secția de Pneumologie a unității, la miezul nopții. 

Concret, incendiul s-a produs în salonul 4, situat la parterul clădirii. „În salonul în cauză erau internați doi pacienți (70, respectiv 67 de ani), unul dintre aceștia provocând incidentul, conform procesului verbal de intervenție”, se arată în comunicatul semnat de Florin Creț.

Potrivit Aleșdonline.ro, pacientul în vârstă de 70 de ani ar fi vrut să-și pună capăt zilelor prin autoincendiere.

Cu victime și pagube

Managerul spitalului din Aleșd spune că sistemul de alarmare în caz de incendiu a funcționat, iar „personalul de pază și cel sanitar aferent secției au intervenit prompt, au stins incendiul și au evacuat pacienții”. Potrivit lui Creț, „la locul intervenției au ajuns și echipajul stației de pompieri Aleșd, precum și cel al ambulanței”. 

Cei doi pacienți au fost transportați la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Oradea, unul suferind „arsuri minore pe membrele inferioare”. 

În salon, o saltea a ars, un pat metalic s-a deteriorat, s-au stricat patru corpuri de iluminat, un aparat de climatizare, panoul de întrerupătoare. De asemenea, întreaga suprafață trebuie zugrăvită, a transmis Creț. Acesta a subliniat că Spitalului Orășenesc Aleșd are autorizație de securitate la incendiu și că a fost recent renovat din fonduri europene.

Pe de altă parte, și primarul orașului Aleșd, Ioan Todoca, a transmis presei sâmbătă o precizare legată tot de faptul că unitatea spitalicească deține autorizație de securitate la incendiu. „Sistemul de alarmare a funcționat perfect, fiind alarmat managerul și pompierii”, a precizat Todoca, arătând că până la sosirea pompierilor focul a fost stins de angajații spitalului. 

O persoană internată

Una dintre cele două victime a rămas internată la Spitalul Județean din Oradea, după ce, în timpul incidentului, a căzut și a suferit o fractură de piramidă nazală. 

„Unul dintre pacienți a suferit arsuri ușoare pe o suprafață foarte mică a corpului și a și fost transferat înapoi la Spitalul din Aleșd. Celălalt a avut o intoxicație cu fum și s-a împiedicat, suferind o fractură de piramidă nazală, astfel că va rămâne 2-3 zile în Spitalul Județean", a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!