Focul care a cuprins joi seara o zonă a cimitirului municipal din Oradea ar fi pornit de la o ţigară aruncată aiurea au stabilit, în urma cercetărilor preliminare, pompierii bihoreni. Echipajele ISU Crişana au acţionat timp de 5 ore pentru a stinge incendiul şi a căuta posibile focare ascunse. 

După cum BIHOREANUL a relatat, focul a pornit pe o platformă a cimitirului, unde erau depozitate multe coroane vechi şi alte deşeuri din cimitir, deci nu în zona cu morminte. La momentul sosirii echipajelor Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, "flăcările se manifestau violent la deşeuri depozitate pe o platformă amenajată în acest scop în cimitir", a transmis, printr-un comunicat mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

Conform acesteia, misiunea echipajelor a fost una de durată fiindcă pe platforma respectivă era depozitată o cantitate foarte mare de frunze uscate, coroane şi alte deşeuri de lemn şi plastic, astfel că, după stingerea flăcărilor, pompierii militari au procedat la căutarea focarelor ascunse în mormanele respective, până în jurul orei 23.50.

În incendiu au ars 10 tone de deşeuri de lemn, plastic şi frunze uscate, precum şi 50 de metri de cablu electric. Conform pompierilor, o ţigară aruncată neglijent ar fi cauzat incendiul. "Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a incendiului, fumatul în locuri nepermise", se arată în comunicatul ISU.