Pompierii bihoreni, alături de alte forțe chemate în sprijin, acționează în continuare pentru stingerea incendiului forestier masiv, care a izbucnit miercuri în zona montană dintre Budureasa și Stâna de Vale, a fost propagat de vânt, iar intervenția este dificilă și din cauza zonei în care nu se poate intra cu autospecialele din dotare.

Colonelul Csilik Alexandru, comandantul intervenției, a transmis duminică, printr-un mesaj video, că nu există pericol de propagare spre zonele locuite. 

„Continuă misiunea de stingere a incendiului dezvoltat în apropierea comunei Budureasa, la un fond forestier. Pompierii acționează la sol și sunt ajutați și de un elicopter. Incendiul se manifestă la arbori și nu există în acest moment pericol de propagare către zone locuibile”, a spus colonelul Csilik Alexandru, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana.

Tot duminică, printr-un comunicat de presă, sergentul major Alina Butaci, de la departamentul de Informaare și Relații Publice al ISU Crișana, a transmis mai multe detalii, arătând că incendiul „se manifestă într-o zonă greu accesibilă, autospecialele de stingere aflându-se în imposibilitatea de a înainta din cauza reliefului dificil”.

„Din cauza factorilor de mediu și a condițiilor meteorologice neprielnice (vânt puternic), incendiul s-a propagat în zone greu accesibile forțelor de intervenție. Menționăm că nu există pericol de propagare în zone locuibile și zone turistice”, a precizat aceasta în comunicat. 

sursa foto: ISU Crișana

La fața locului acționează grupa operativă a ISU Crișana și echipajele de pompieri militari ale Secției de Pompieri Beiuș și Stației de pompieri Ștei, „la nivelul subunităților menționate fiind crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere”. 

De asemenea, a fost instalat un punct de comandă pentru coordonarea tuturor forțelor de intervenție implicate: echipajele de pompieri militari bihoreni, echipajul aerian solicitat în sprijin, personalul Primăriei Budureasa, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Budureasa, Direcția Silvică Bihor, reprezentată în teritoriu de domnul director Inginer Suciu Teodor Ioan, alături de personal al Ocoalelor Silvice Beiuș și Sudrigiu, precum și voluntari. 

„Echipajele acționează în continuare, atât terestru cât și aerian, pentru localizarea și lichidarea focarelor de incendiu, operațiunea fiind deosebit de dificilă din cauza terenului accidentat și pantelor abrupte”, se arată în comunicat. 

sursa foto: ISU Crișana

Se intervine în continuare cu un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, echipat cu sistem Bambi Bucket, adică special dotat pentru asemenea intervenții. „S-au efectuat peste 50 de lansări până în prezent, însemnând o cantitate de peste 125 metri cubi de apă. Alimentarea sistemului de stingere al elicopterului s-a efectuat dintr-o baltă privată aflată în apropiere”, transmite ISU Crișana. 

Reprezentanții inspectoratului mai spun că duminică, la prânz, incendiul era localizat, dar „este influențat foarte mult de condițiile meteo”. 

Un incendiu se consideră localizat atunci când propagarea şi dezvoltarea acestuia sunt întrerupte, protecţia vecinătăţilor este asigurată şi sunt create condiţii pentru lichidarea lui.

În informarea inițială despre acest incendiu, făcută joi, pompierii transmiteau că suprafața afectată era de circa 10 hectare. 

Colonelul Csilik Alexandru Adrian, cel care conduce misiunea în teren, a fost în verile anilor 2021, 2022 și 2023 comandantul modulelor de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, specializate în stingerea incendiilor de pădure, dislocate în Grecia, pentru misiuni de sprijin a pompierilor eleni în lupta cu incendiile care au devastat zone întinse din Republica Elenă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!