Începând de joi şi până la jumătatea lunii la Oradea va avea loc Campionatul European de Baschet Feminin pentru junioare I. Deschiderea oficială a competiţiei va fi în această seară, de la ora 21, la Teatrul Oradea.

Primarul Ilie Bolojan a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că găzduirea Europenelor la Oradea demonstrează că performanţele baschetbaliştilor din municipiul de pe Crişul Repede sunt recunoscute în România şi a adresat o invitaţie iubitorilor baschetului să participe în număr cât mai mare la meciuri.

De o părere asemănătoare a fost şi preşedintele Federaţiei Române de Baschet (FRB) Carmen Tocală care susţinut că Oradea a fost desemnată ca gazdă a competiţiei datorită rezultatelor obţinute de echipele locale în ultimii cinci ani. "Deşi Clujul, Timişoara, Bucureştiu, Sibiul şi Târgul Mureş au solicitat să organizeze această competiţie, noi am ales Oradea pentru că aveam o datorie morală faţă de baschetul bihorean. A contat mult şi cultura acestui oraş şi faptul că este foarte aproape de graniţa cu Ungaria", a spus Carmen Tocală.

România are şanse mici să treacă de grupe

Chiar dacă s-a arătat încrezătoare, preşedinta FRB a spus că şansele României de a depăşi faza grupelor sunt mici: "Avem în grupă Rusia care trage la titlu, Suedia care are foarte multe jucătoare de calitate şi Turcia care a ocupat locul doi la ultimele europene. Dacă am fi fost în efectiv complet, cred că am fi avut şanse să ieşim din grupă".

Tocală a urat succes româncelor, precizând că fiind gazde ale competiţiei normal ar fi să-şi depăşească condiţia.

Naţionala României face parte din Grupa A alături de Turcia, Rusia şi Suedia şi va debuta joi, de la ora 20 şi 15 la Sala de Jocuri a Universităţii din Oradea, împotriva Rusiei.

Intrarea la absolut toate meciurile va fi gratuită.

Antonio Alexe pregătită de competiţie

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă, primarul Ilie Bolojan a mulţumit Clubului Sportiv Municipal şi Administraţiei Imobiliară Oradea pentru că au reuşit să finalizeze lucrările de reabilitare a Arenei Antonio Alexe la timp.

Pentru pregătirea Campionatului, la Antonio Alexe s-au făcut reparaţii în valoare de peste un milion de lei. S-a reabilitat faţada, vestiarele sportivilor şi ale personalului administrativ, s-au modernizat instalaţiile electrice (a fost montat un grup electrogen propriu) şi s-a refăcut racordului electric.

Deşi la sfârşitul anului trecut FRB alesese ca a doua sală de desfăşurare a competiţiei sala Liceului cu Program Sportiv Bihorul din Oradea, aceasta a fost scoasă din competiţie datorită faptului că nu a fost reabilitată la timp.

Concret, în locul unui proiect de reabilitare de maxim 300 de mii de euro cât solicitase FRB, directorul LPS, Dan Matei a făcut un proiect care depăşea un milion şi jumătate.

În aceste condiţii, Federaţia a renunţat la proiect şi a decis ca o parte din meciuri să se joace în Sala de Jocuri ale Universităţii din Oradea în locul celei de la LPS.