Din 7 mai încep înscrierile pentru Şcoala Profesională Eurobusiness, în cadrul căreia elevii orădeni pot să facă practică - şi să fie şi plătiţi - la 11 firme din Parcul Industrial şi din oraş. Candidaţii trebuie să fie absolvenţi de clasa a IX, având vârsta de cel mult 18 ani.

După cum se ştie, Şcoala Profesională Eurobusiness a fost iniţiată în urma unui protocol de colaborare între Primăria Oradea, Eurobusiness Parc, firma de recrutare Romarketing, împreună cu colegiile tehnice Traian Vuia, Constantin Brâncuşi şi Transilvania. Astfel, elevii de la cele trei colegii tehnice orădene vor putea face practica profesională pe durata de doi ani în cadrul Şcolii Profesionale Eurobusiness la 11 companii: Bihore, Celestica, Comodi, Comau, Connectronics, ETS România, Emerson, Faist Mekatronic, Plastor, Plexus, UAMT.

"Vor exista minim 5 clase de învăţământ profesional tehnic, dintre care elevii vor putea alege. Aceste clase sunt repartizate astfel: Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi cu o clasă profil electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi o clasă profil sculer matriţer; Colegiul Tehnic Traian Vuia cu o clasă profil electronist aparate şi echipamente şi o clasă operator CNC şi Colegiul Tehnic Transilvania cu o clasă profil încălţăminte", arată un comunicat al Primăriei.

Învăţământul profesional se întinde pe doi ani, din care anul întâi este compus din 40% pregătire teoretică şi 60% pregătire practică, iar anul II de studiu va cuprinde 25% pregătire teoretică şi 75% pregătire practică.

"Una dintre discuţiile frecvente pe care le am cu firmele care doresc să investească în Oradea este cea despre forţa de muncă specializată de care dispunem, iar aici avem o problemă... Acest proiect al reînfiinţării învăţământului profesional tehnic se va întinde pe o perioadă mai mare de timp. Dacă pe plan local reuşim să creem forţă de muncă specializată pe domenii de interes, nu vom mai avea problema tinerilor care îşi caută cu disperare un loc de muncă, rata şomajului va scădea cu siguranţă, şi mai mult decât atât, sunt sigur că exemplul nostru va fi luat ca model şi de alte localităţi", a spus primarul Ilie Bolojan.

Indiferent de condiţiile lor sociale, elevii care vor trece prin Şcoala Profesională Eurobusiness vor beneficia, în primul rând, indiferent de condiţiile lor sociale, de o bursă de 200 de lei/lună din partea statului român, vor avea posibilitatea de a beneficia şi de o bursă plătită de către companiile partenere pentru cei mai serioşi şi meritoşi elevi. Totodată, la finalul şcolii profesionale vor avea o pregătire serioasă pe domenii de interes actuale şi o şansă enormă de angajare în companiile în care ei s-au pregătit.

Înscrierile se fac începând cu 7 mai până în 31 mai 2013, la secretariatele celor trei colegii tehnice. De menţionat că vor mai urma alte două sesiuni de înscriere la şcoala profesională, cel mai probabil una în luna iunie, iar cealaltă în luna septembrie.

Detalii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0359.889.389 în cadrul SC Eurobusiness Parc, respectiv la secretariatele celor trei colegii tehnice partenere.