Cabana de la Vadu Crişului, veche de peste 100 de ani, va începe în curând să-şi schimbe înfăţişarea. Lucrările pentru reconstrucţia clădirii vor începe în perioada imediat următoare, după ce zilele trecute a fost eliberată autorizaţia de construcţie, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor.

Ordinul pentru începerea lucrărilor de proiectare şi execuţie a fost dat de CJ Bihor în februarie, iar în această perioadă constructorul a eliberat terenul de molozul rezultat în urma lucrărilor pentru punerea în siguranţă a clădirii, transmite instituţia.

"Lucrările de reabilitare sunt realizate în condiţii speciale, fără posibilitate de acces auto. Toate materialele rezultate din demolări şi materialele necesare pentru construcţie sunt transportate pe calea ferată şi apoi manual pe platoul unde se realizează construcţia", se arată în comunicatul CJ Bihor.

Reabilitarea Cabanei de la Vadu Crişului este finanţată cu fonduri europene prin programul Ro-Hu 126. Contractul de finanţare a fost semnat în urmă cu trei ani, însă a rămas blocat din cauza lipsei unui ofertant care să preia lucrarea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, la începutul acestui an CJ Bihor a semnat un contract de 2,69 milioane de lei cu firmele SC AD WEST CONSTRUCT SRL şi SC CLASX DESIGN SRL. Termenul pentru finalizare este de 21 de luni.

Construită între 1903 şi 1905 de contele Zichy, Cabana de la Vadu Crişului a fost locul de recreere şi întâlnire al aristocraţiei de început de secol XX şi mai târziu al tinerilor dornici de distracţie. Cabana a fost cumpărată în perioada interbelică de familia Mateescu, iar între 1948 şi 1989 a fost naţionalizată. Consiliul Judeţean Bihor a intrat în posesia construcţiei în 2004 când a cumpărat cabana de la o nepoată a lui Mateescu.