Se deschide un șantier în apropierea Muzeului Țării Crișurilor, unde Construcții Erbașu va ridica o clădire de 10.000 metri pătrați, care va deveni Centrul cultural multifuncțional al Oradiei, cu o sală mare de peste 1.000 de locuri și alte două mai mici, restaurant și spațiu de co-working. 

Potrivit unui comunicat de presă, Consiliul Județean Bihor a predat amplasamentul către constructor luni, 1 aprilie, și a emis ordinul de începere a lucrărilor. 

„Așa cum ne-am propus, la începutul lunii aprilie încep lucrările la Centrul Cultural. Constructorii vor face mai întâi organizarea de șantier, pregătirea terenului, urmând să treacă la lucrările propriu-zise. La final, vom avea o clădire nouă, modernă, care va găzdui spectacole, concerte, congrese și conferințe, iar cei care desfășoară diferite activități culturale vor avea acces la spații de co-working”, a transmis, prin comunicat, Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. 

Clădirea va avea o sală principală cu o suprafaţă de 1.244 mp şi 1.077 de locuri, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Vor fi amenajate, de asemenea, două săli secundare multifuncţionale cu câte 300 de locuri, un spaţiu de tip co-working cu specific cultural, precum și un restaurant care să poată primi până la 120 de persoane. 

Proiectul prevede și asigurarea utilităților, amenajarea accesului, a aleilor, a platformelor pietonale și spațiilor verzi, precum și a peste 200 de locuri de parcare. Valoarea contractului semnat cu firma Construcții Erbașu este de 19,5 milioane de lei, cu TVA, iar termenul de execuție a lucrărilor este de 32 de luni. 

Suprafața totală a amplasamentului de 17.778 mp, iar clădirea va avea o suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 10.450 mp. 

Proiectul va fi co-finanțat cu fonduri europene, prin Programul Transfrontalier România – Ungaria. 

Așa cum BIHOREANUL a scris, proiectul dat în lucru nu prevede și amenajarea unei fose de orchestră, lucru deplâns de managerii instituțiilor de cultură orădene. Reprezentanții CJ dau asigurări, însă, că aceasta va putea fi amenajată ulterior, lăsându-se spațiul necesar sub scenă. 

Centrul cultural multifuncţional va fi ridicat pe strada Făgăraşului nr. 10 şi va avea în apropiere Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, precum şi un hotel cu 7 etaje pe care Construcţii Erbaşu îl ridică în zonă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!