Se pare că situaţia tensionată din Ucraina fac ca autorităţile române să acţioneze. În Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să-l deţină la recrutare, în perioada stării de război.

Potrivit legii, în cazul mobilizării sau a războiului, sunt obligaţi să îndeplinească serviciul militar toţi bărbaţii apţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, scrie dcnews.ro.

Ordinului publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, a fost emis de MApN, MJ, SRI, SPP, MAE, MS, SIE şi STS şi aprobă modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare.

"La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, ce îndeplinesc criteriile pentru a face serviciul militar", arată Legea nr. 446/2006, privind pregătirea populaţiei pentru apărare, prevede la art. 3, alineatul (5).

Noul model al certificatului precizează că tinerii vor trebui să-şi facă analize, pentru a se verifica dacă au heptatita B sau C.

Totuşi, într-un interviu pentru DC News, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a susţinut că publicarea ordinului în Monitorul Oficial nu are legătură cu situaţia din Ucraina. "Se referă la profesionişti. A existat şi până acum certificatul acela. Doar s-a reactualizat, a fost completat cu câteva elemente", a explicat Mircea Duşa. "Nu are nicio legătura cu situaţia din Ucraina. Este o simplă coincidenţă", a precizat Duşa.

Întrebat dacă ar trebui ne putem aştepta să ajungem în situaţia în care tinerii ar fi chemaţi la recrutare, Duşa a răspuns: "Nu, nu. Staţi liniştiţi! Activitatea de verificare la centrele militare reprezintă misiunea acestori centre. Este o activitate cotidiană, de rutină".

Pe de altă part, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România şi-a evaluat rezerviştii, la fel cum au făcut-o toate ţările membre NATO, dar că nici acest fapt nu are legătură cu situaţia din Ucraina.