Începând de luni se deschid terasele şi plajele. Din 1 iunie sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum a produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice pe terase precum şi activităţile de operare a plajelor turistice.

"Relaxare" după reguli

Potrivit unui comunica al Ministerului Economiei Energiei şi Mediului de Afaceri, românii vor putea lua din nou masa în oraş ori să se întâlnească la o cafea cu prietenii cu condiţia respectării unor măsuri de protecţie.

Restricţiile au fost impuse prin Ordinul Comun 1.809 din 29 mai al ministerelor Economiei şi Sănătăţii cu concursul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, respectiv, Ordinul comun 1.810 din 29 mai 2020 al ministerelor Economiei, Sănătăţii şi Mediului.

Potrivit comunicatului măsurile luate pentru prima fază de repornire a turismului sunt obligatorii atât pentru agenţii economici şi operatorii plajelor cât şi pentru clienţii acestora.

Bere cu dezinfectant

Potrivit celor două ordine angajaţii teraselor sunt obligaţi să facă un triaj "observaţional" al clienţilor care prezintă simptome de infecţie respiratorie şi să le interzică accesul pe terasă. Printre multe altele personalul va pune la dispoziţia clienţilor substanţe dezinfectante şi va purta măşti şi mănuşi în cazul în care le vor servi masa.

Pentru a evita răspândirea virusului distanţa dintre mese va fi de doi metri iar la o masă vor putea lua loc doar patru persoane, cu excepţia celor care formează o familie.

De asemenea se interzice transferul solniţelor, olivierelor, meniurilor ori a altor obiecte de la o masă la alta şi se va face dezinfectarea meselor după fiecare grup.

Pentru a evita aglomeraţia la intrarea în unitate locurile se vor ocupa pe bază de rezervare, aceasta având şi rolul de a uşura o eventuală anchetă epidemiologică în cazul unei îmbolnăviri.

"Va exista, totodată, un registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât în cazul apariţiei un caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică", se menţionează în comunicatul Ministerului Economiei.

Plajă "dirijată"

Măsuri similare de protecţie şi igienizare vor fi nevoiţi să ia şi administratorii plajelor.

Operatorii economici sunt obligaţi să asigure o distanţă de siguranţă de doi metri între şezlonguri, să permită accesul pe plajă în limita capacităţii maxime impusă de regula distanţării fizice şi să amenajeze culoare de intrare şi ieşire unidirecţionale clar semnalizate.

Rezervarea locului la plajă se va face în sistem online sau telefonic, servirea clienţilor se va face de către personalul angajat fără ca aceştia să se deplaseze la punctele de servire iar scaunele, şezlongurile ori umbrelele nu vor putea fi împărţite de clienţi care nu fac parte din aceeaşi familie.

Ordinul interzice activităţile sportive sau de agrement cu excepţia celor derulate în spaţii special amenajate, cu limitarea numărului de persoane care nu aparţin aceleaşi familii.

"Eu nu sunt poliţist!"

Prevederile normativului i-au pus în dificultate pe proprietarii teraselor care se pregăteau duminică de deschidere.

Proprietarul unei cafenele din Centrul Vechi din Capitală a declarat duminică pentru Mediafax că restricţiile impuse periclitează micii întreprinzători.

"Distanţarea asta omoară afacerile mai mici. Pentru că nu putem, mai ales în Centrul Vechi, unde sunt mai multe locaţii mici, să le omori. Sperăm că după se răzgândesc", a spus Leon, proprietarul unui local cu specific italian.

Antreprenorul a afirmat că nici nu se gândeşte să colecteze datele clienţilor care îi trec pragul pentru a eventuală anchetă epidemiologică ulterioară.

"Eu nu îmi permit asta, eu nu sunt poliţist, la mine clientul trebuie să se simtă acasă", a spus Leon.

Proprietarul localului a spus în schimb că îşi va proteja clienţii punându-le la dispoziţie geluri dezinfectante şi cerând angajaţilor să lucreze cu mănuşi şi măşti de protecţie.