Tabăra MASH (Medical Adventure School in Holiday) reprezintă un eveniment de referinţă în activităţile de pregătire şi instruire a voluntarilor în medicina de urgenţă. Marţi va debuta a douăzecea ediţie a acestei tabere la Padiş, unde cei înscrişi vor participa la activităţi de salvare în munţi.

Potrivit dr. Hadrian Borcea, care vineri a susţinut o conferinţă de presă, înscrierile s-au încheiat. În acest an s-au înscris peste 200 de candidaţi, din care au fost selectaţi doar 62 de  studenţi, rezidenţi ori chiar paramedici, din toată ţara, care doresc să se specializeze în medicina de urgenţă.

 "Vom încerca să le oferim mai multe laturi ale situaţiilor de urgenţă prin prezentarea unor tehnici de salvare, a unei atitudini în zona montană, a diferenţelor dintre zona montană şi intervenţiile în mediul urban", a spus doctorul Hadrian Borcea, unul din organizatorii taberei.

Va fi o şcoală de 8 zile, în care specialiştii vor încerca să îi scoată pe participanţi din zona de confort, să îi facă să reacţioneze în faţa unor situaţii dificil: "Vor fi puşi în situaţii, ipostaze diferite care să îi facă să se evalueze atât ca indivizi, cât şi ca grup. Încercăm să creionăm acel standard al unei intervenţii în zona montană, nu neapărat medical", a adăugat şeful Salvamont Bihor, Lucian Nistor.

Activităţile taberei au fost bine gândite de către organizatori astfel încât studenţii să fie ocupaţi de dimineaţa până seara. Pe lângă simulările şi activităţile ce ţin de domeniul medical, participanţii vor îmbina utilul cu plăcutul. Roxana Şuhanea, un alt organizator al taberei, a precizat că toţi cei 62 de participanţi vor fi implicaţi şi în felurite activităţi de team-building şi educaţiei non-formală.

Romina Luca