La Universitatea din Oradea, luni încep înscrierile pentru concursul de admitere, sesiunea septembrie. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, dat vineri, înscrierile pentru studii de licenţă vor începe luni la 14 din cele 15 facultăţi orădene, excepţie făcând Facultatea de Medicină şi Farmacie, care va primi dosare abia începând de vineri, 11 septembrie.
În total, facultăţile orădene au, la studii de licenţă, 177 de locuri bugetate, din care 13 pentru rromi şi 13 pentru tineri de origine română din Republica Moldova cu diploma de bacalaureat obţinută în România, şi 3.354 cu taxă. Printre specializările cu multe locuri libere se numără Geografia Turismului (129), Ingineria sistemelor electroenergetice (63), Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (74), Comunicare şi Relaţii Publice (75), Controlul şi expertiza produselor alimentare (216), Biologie (52) sau Afaceri internaţionale (99).
De asemenea, FMF va scoate la concurs 113 locuri, din care 80 la Medicină în limba engleză, deoarece Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior a decis să suplimenteze capacitatea de şcolarizare a acestei specializări.
Înscrieri pe rând
La studii de masterat, facultăţile orădene nu încep înscrierile deodată. Astfel, luni debutează admiterea la Facultăţile de Construcţii şi Arhitectură, de Drept, de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, de Ştiinţe Economice şi de Ştiinţe Socio Umane, pe 11 septembrie la FMF, iar pe 14 septembrie la Arte, Geografie, Turism şi Sport, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei,Inginerie Energetică şi Management Industrial, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Litere, Protecţia Mediului, Ştiinţe şi Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”.
La acest nivel de şcolarizare, facultăţile orădene au 69 de locuri bugetate libere, dintre care patru pentru românii de pretutindeni şi 2.522 cu taxă.
Universitatea din Oradea mai scoate la concurs locuri şi la studii de doctorat: 150 cu taxă şi 15 fără taxă, iar unul pentru tinerii de origine română din Republica Moldova.
Taxele, la fel
Candidaţii îşi vor depune dosarele la secretariatele facultăţilor, conform programului propriu al fiecărei facultăţi. De asemenea, pentru afişarea rezultatelor şi perioada de confirmări vor trebui să fie atenţi la calendarul propriu al facultăţii.
Taxele de admitere sunt la fel ca la admiterea din vară: taxa de înscriere sau de contestaţii 150 de lei, cea de înmatriculare 100 de lei, iar taxa de procesare dosar (petnru studenţii străini) 150 de euro.
Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul "Cu câte locuri bugetate a rămas Universitatea pentru admiterea de toamnă"