Absolvenţii de liceu încep luni probele din temutul examen de Bacalaureat. Potrivit calendarului examenului, între 11 şi 27 iunie vor avea loc probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, adică examenele orale.

Potrivit inspectorului şcolar general Daniel Negrean, în Bihor sunt 6.875 de absolvenţi de liceu înscrişi la Bacalaureat. "1.449 din aceştia sunt din promoţii anterioare, iar 5.426 din promoţia curentă", a declarat Negrean, sâmbătă, pentru BIHOREANUL.

Luni, elevii vor susţine proba orală la limba şi literatura română, însă nu de la ora 9, cum se obişnuia până acum, ci de la ora 12. În toată ţara examenul a fost amânat cu trei ore, din cauza faptului că duminică, multe şcoli sunt transformate în secţii de votare. De marţi, examenele vor începe de la ora 9.

Fiecare absolvent de liceu va susţine probele de competenţe ligvistice la şcoala unde a absolvit cursurile. "O noutate este că vom avea camere video în fiecare clasă în care se dau aceste probe de evaluare", a spus Negrean. Astfel, liceenii vor fi supravegheaţi şi la examenele orale, nu doar la cele scrise.

Probele orale continuă între 13 şi 15 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă, iar între 18 şi 22 iunie cu cea de evaluare a competenţelor digitale. Ultima probă orală, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, va avea loc între 25 şi 27 iunie. La probele orale, liceenii nu primesc note, ci calificative, însă participarea este obligatorie.

Bacalaureatul va continua cu probele scrise, pe 2 iunie liceenii urmând să susţină examenul la limba şi literatura română, pe 3 iulie la limba maternă, iar pe 4 iulie la proba obligatorie a profilului. Pe 6 iulie vor avea ultimul examen, la proba la alegere a profilului, urmând ca rezultatele să fie afişate pe 8 iulie.