Examenul de bacalaureat din 2010 va avea trei probe scrise. Toţi elevii clasei a XII-a vor susţine obligatoriu proba la Limba română, a doua probă va fi la Matematică, pentru elevii de la filiera tehnologică, real şi o parte din vocaţional şi Istorie, pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional.

Pentru a treia probă scrisă elevii au posibilitatea să opteze (în funcţie de filiera, profilul şi specializarea urmate) pentru una dintre următoarele grupe de discipline: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică; Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie. La acestea se adaugă, în cazul celor care au urmat liceul într-o limbă a minorităţilor naţionale, şi proba scrisă la limba şi literatura maternă.

Bacul va cuprinde şi mai multe evaluări orale, pe parcursul clasei a XII-a. Astfel, vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română (în perioada 15-17 februarie 2010) şi, după caz, în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale (în 17-19 februarie).

O altă evaluare este cea privind competenţele digitale (în perioada 19-29 aprilie), la care se adaugă testarea competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal (31 mai - 4 iunie).

Prima probă scrisă la examenul de bacalaureat se va desfăşura la Limba română, în 28 iunie 2010, urmată de Limba maternă - în 29 iunie, proba obligatorie a profilului - în 30 iunie şi proba la alegere - 2 iulie.

Rezultatele vor fi afişate în 4 iulie, urmând ca în 6-7 iulie să fie evaluate contestaţiile, iar în 8 iulie să fie comunicate rezultatele finale.