Printr-un program derulat de Ministerul Educaţiei cu Banca Mondială, în Bihor vor fi construite, în acest an, şapte noi grădiniţe. Investiţia este derulată de Unitatea de Management a Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare, care şi organizează licitaţiile şi semnează contractele de execuţie, şi este doar monitorizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Potrivit şefului Biroului Investiţii din cadrul IŞJ Bihor, Călin Fericean, programul Ministerului vizează, în total, 21 de grădiniţe. "Din acestea, 10 sunt construcţii noi, iar în 11 grădiniţe se vor face lucrări de reparaţii capitale", a declarat Fericean, luni, pentru BIHOREANUL.

Din cele 10 construcţii noi, la şapte dintre ele lucrările vor începe chiar în luna martie, contractele fiind deja semnate la Bucureşti. Astfel, se va ridica câte o grădiniţă cu două săli de grupe în Ceica, Ciocaia, Girişu de Criş, Păgaia, Tăuteu, Gurbediu şi Toboliu. Celelalte trei grădiniţe vor avea câte trei săli de grupe urmează să fie construite în Diosig, Săcueni şi Sălard, după ce licitaţiile vor fi adjudecate.

Lucrări de reparaţii se vor face la grădiniţele din Valea lui Mihai, Vaşcău, Cordău, Şuncuiuş, Căbeşti, Borod, Călacea, dar şi la Grădiniţa nr. 13 din Salonta, respectiv grădiniţele nr. 18 şi 48 din Oradea. Nici aceste licitaţii nu sunt încă adjudecate de Ministerul Educaţiei.

Cele 7 grădiniţe la care începe construcţia în această lună au termen de execuţie un an.

Prin programe similare al Ministerului cu Banca Mondială, în anii trecuţi în Bihor au fost construite şcolile din Budureasa şi Ciutelec.