Între 21 octombrie și 15 noiembrie, orădenii vor avea ocazia să scape gratuit de deșeurile vegetale din curți și grădini.

Primăria municipiului și operatorul de salubritate RER Vest demarează o campanie de curățenie de toamnă, în care frunzele și crengile vor fi ridicate de pe străzile orașului, pe rând, din fiecare cartier.

„Pentru a evita răspândirea acestora pe carosabil sau trotuare, localnicii sunt rugați să le depoziteze în saci transparenți, iar în cazul crengilor, este de preferat să fie tăiate și legate, pentru a evita eventuale accidentări ale trecătorilor”, a transmis Primăria, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Săptămâna și sectorul

Pentru buna desfășurare a campaniei, Primăria și RER Vest au împărțit orașul în 4 sectoare în care se va acționa pe rând.

Între 21 și 25 octombrie, vor fi colectate deșeurile vegetale din cartierele Ioșia, Ioșia Nord și Grigorescu, iar în săptămâna următoare (28 octombrie – 1 noiembrie) din cartierele Nufărul I, Nufărul II, Velența, Dragoș Vodă și Tokai.

Sectorului 3, adică cartierelor Iorga și Podgoria, îi va veni rândul în săptămâna 4-8 noiembrie, iar în ultima săptămână a campaniei (11-15 noiembrie) vor fi colectate resturile vegetale din cartierele Rogerius, Episcopia și Oncea.

În fiecare sector, echipele RER Vest vor strânge frunzele de pe domeniul public, dar și pe cele pe care orădenii le vor lăsa la limita de proprietate.

„Utilajele RER Vest vor colecta de luni până vineri aceste deșeuri vegetale, în funcție de sectorul programat, începând cu arterele principale de circulație, inclusiv de pe aliniamentele stradale, scuaruri, spații publice care aparțin asociațiilor de proprietari și a persoanelor fizice din zona de case”, a precizat Primăria.

Urmează deșeurile voluminoase și periculoase

Orădenilor li se reamintește și că, în afara campaniei de curățenie, pot scăpa de deșeurile vegetale (frunze, crengi, iarbă cosită, rămurele, gard viu, plante de apartament sau grădină) aruncându-le în pubela maro, destinată deșeurilor biodegradabile, dar după ce le-au mărunțit.

De asemenea, resturile din curți și grădini pot fi aruncate gratuit și la cele două puncte de colectare separată din Oradea, situate pe străzile Thurzo Sandor și Uzinelor, ambele administrate de RER Vest.

Pe de altă parte, între 11 și 21 noiembrie, în Oradea se va desfășura și o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase de la cetățeni. Orădenii vor anunța telefonic ce fel de deșeuri au de predat, putând să scape gratuit de piese de mobilier, obiecte de uz casnic, covoare, saltele, uşi, ambalaje de vopsele, spray-uri, produse utilizate în amenajările interioare şi altele asemenea, dar nu şi de electrocasnicele vechi ori alte echipamente electrice.

Toate vor fi ridicate gratuit de RER Vest, de la limita proprietăţii, adică din faţa blocului sau a casei. 


Programul detaliat al campaniei de curățenie de toamnă:

Perioada 21.10 - 25.10.2024

SECTOR 1 este delimitat de malul stâng Crișul Repede (între Pod Densușianu și Pod Dacia Continental) – str.Piața Emanuil Gojdu – str.Piața Cetății – str.Gheorghe Costa-Foru – str.Piața 22 Decembrie – str.Feldioarei – str.Făgărașului – str.Ceyrat – str.Universității – str.Ogorului – str.Apateului  fiind cuprinse în sector cartierul Ioșia, Ioșia–case, cartierul Ioșia Nord, cartierul Grigorescu)

Perioada 28.10 - 01.11.2024

SECTOR 2 este delimitat de malul stâng al Crișului Repede – Piața Emanuil Gojdu – Piața Cetății – Gheorghe Costa-Foru – Piața 22 Decembrie – Feldioarei – Făgărașului – Ceyrat – Universității – Ogorului (fiind cuprinse în sector cartierele: Nufărul I, Nufărul II, Velența, Dragoș Vodă și Tokai)

Perioada 04.11 - 08.11.2024

SECTOR 3 este delimitat de malul drept Crișul Repede – Bulevardul Decebal – str. Eroul Necunoscut – str. Lacul Roșu – str. Calea Bihorului (fiind cuprinse în sector cartierele Iorga și Podgoria)

Perioada 11.11 - 15.11.2024

SECTOR 4 este delimitat de malul drept al Crișul Repede – Bulevardul Decebal – str. Eroul Necunoscut – str. Lacul Roșu – str. Calea Bihorului (fiind cuprinse în sector cartierele Rogerius, Episcopia și Oncea).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!