În perioada 7-11 iunie, la Oradea va avea loc a doua ediţie a European Music Open, un festival inaugurat cu succes anul trecut. Festivalul este organizat de municipalitate prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, cu ajutorul tenorului orădean Alexandru Badea, director artistic al evenimentului.

European Music Open va debuta miercuri, 7 iunie, la ora 18.30, la Palatul Baroc, cu vernisarea unei expoziţii Ingo Glass, sculptor german născut la Timişoara, considerat un reprezentant de seamă al artei concrete şi avangardiste.

Joi, 8 iunie, tot de la 18.30, orădenii vor fi aşteptaţi la Basilica Romano-Catolică, unde orchestra şi corul Filarmonicii orădene, alături de solişti ai operelor de stat din Viena şi din Budapesta, sub bagheta dirijorului Marius Burkert, vor interpreta una dintre capodoperele lui Giuseppe Verdi, "Messa da Requiem". La ambele evenimente, accesul publicului este liber.

Festivalul mai programează trei evenimente, ce vor avea loc pe scena Teatrului Regina Maria. Pe 9 iunie, de la ora 19, balerinul, coregraful şi regizorul de operă Renato Zanella, semnatarul momentelor de balet din cadrul concertului de Anul Nou din Viena, va pune în scenă la Oradea o gală ce se anunţă deosebită, cu dansatori de la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Budapesta şi Opera Naţională Română din Bucureşti.

O zi mai târziu, pe 10 iunie, tot de la ora 19, sala Teatrului va găzdui colocviul "…şi despre privilegii", la care vor participa Ioana Pârvulescu, Călin Mihăilescu, Horia Roman Patapievici şi Andrei Vieru.

Duminică, pe 11 iunie, de la ora 19, European Music Open se va încheia cu o Gală de Operetă, cu participarea extraordinară a soliştilor Volksoper Viena, între care Robert Meyer şi Alexandra Reinprecht. Pentru toate cele trei evenimente, biletele au fost puse în vânzare de câteva săptămâni, la preţuri între 10 şi 70 lei, iar pentru galele de balet şi operă sunt aproape epuizate.