O nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau începe în acest weekend în Oradea. Evenimentul, care se desfăşoară în perioada 18-26 iunie, va cuprinde o serie de expoziţii, tururi istorice şi concerte, precum şi, la fel ca-n fiecare an, un concurs gastronomic de mâncăruri tradiţionale ungureşti.

Unul din evenimentele recomandate de organizatori este turul ghidat al Cetății Oradea. Anul trecut, Zilele Sfântului Ladislau au fost organizate pentru prima dată în Cetate. Atunci încă erau în desfășurare lucrările de restaurare, însă în acest an, Cetatea îi așteaptă pe vizitatori în toată splendoarea ei.

Tururile, inclusiv vizitarea Muzeului Cetății și al Municipiului Oradea, vizitarea Sălii Grifonilor și a ruinelor fostei Catedrale vor avea loc vineri (24 iunie), sâmbătă (25 iunie) și duminică (26 iunie), de la orele 10:00, 12:00, 14:00 și 16:00. Înscrierile și informații suplimentare vor putea fi aflate de punctul info amenajat în Cetate pe durata festivalului.

Târgul meșteșugarilor, deschis de vineri, 24 iunie, până duminică, 26 iunie, între ora 10 și ora 20, este un alt punct de atracție al festivalului.

Un concurs gastronomic special va avea loc în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau sâmbătă, 25 iunie, de la ora 9, sub denumirea “Degustarea aromelor maghiare”, preparatele putând fi apoi degustate de către vizitatori în schimbul unor sume modice.

“Pentru cei care doresc să participe la competiție: nu există reguli stricte, însă organizatorii și-ar dori ca mâncărurile care se vor găti să aducă aminte de perioada Sfântului Ladislau prin utilizarea de ingrediente și condimente care erau disponibile și în perioada medievală. Informații suplimentare și înscrieri la Búzás Annamária - buzasannamari@gmail.com”, au precizat organizatorii.

Expozițiile din cadrul festivalului cultural sunt, de asemenea, evenimente pe care organizatorii le recomandă tuturor participanților la Zilele Sfântului Ladislau. Duminică, 19 iunie, de la ora 18, va avea loc vernisajul “Zórád, “scriitorul de imagini”” – expoziție cu ilustrațiile literare ale artistului Zórád Ernő. 

Toți cei interesați sunt așteptați luni, 20 iunie, de la ora 17:30 la vernisajul expoziției “În slujba comunității”, despre viața episcopului Márton Áron. Participanții sunt de asemenea invitați marți, 21 iunie, de la ora 18, la vernisajul expoziției initulate “Retrospectivă”, cu lucrări semnate de pictorul și graficianul de origine orădeană Molnár László József. Miercuri, 22 iunie, e rândul designului să intre în lumina reflectoarelor. Astfel, de la ora 19, va avea loc vernisajul expoziției retrospective cu lucrări de la Săptămâna designului din Sfântu Gheorghe.

Zilele Sfântului Ladislau cuprind şi numeroase concerte, precum cele ale Cvartetului Tiberius și grupului Operettissimo, Milagro Santana Tribute Band, Ismerős Arcok, Intim Torna Illegál, Republic, Palya Bea, Pribojszki Mátyás Band, Koncz Zsuzsa şi Bródy János.


PROGRAMUL PRIMELOR ZILE

Sâmbătă, 18 iunie

9:00
Biharia - Oradea
Drumeție și joc istoric de rol de la Biharia la Oradea
Întâlnire la ora 8:30 la fortul de pământ din Biharia.
(La nevoie asigurăm transport de la Oradea)
Expertul drumeției este profesorul de istorie Csorba Mihály, iar organizatorul este Bősze László (tel. 0770/162-513)                            

Duminică, 19 iunie

9:30
De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau – pe două roți, fără frontiere
Pornire: Oradea - de la statuia Sfântului Ladislau
Sosire: Biharkeresztes (Ungaria) – la statuia Sfântului Ladislau

Luni, 20 iunie

17:00    
Cetate, Sala Bethlen     
Energia viitorului – prezentare susținută de inventatorul Csefkó Pál

18:00    
Curtea Palatului Episcopal Romano-Catolic
Depunere de coroane la statuia Sfântului Ladislau

19:00    
Filarmonica de Stat Oradea       
Gala de deschidere: discursuri și program artistic
Concert Muzica noastră populară, cu ansamblul Muzsikás și Petrás Mária