Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că în opt orașe mari din ţară va începe etapa a treia de vaccinare, iar populaţia generală se poate programa începând din aceeași zi.
Lista oraşelor
Este vorba despre municipiile Alba Iulia, Timişoara, Braşov (inclusiv comuna care aparține de el - Sânpetru), Baia Mare, Zalău, Petroşani, Cluj-Napoca şi Giurgiu. Acestea au fost selectate în funcție de incidența cazurilor de Covid, acolo fiind înregistrate peste 4,5 cazuri la mia de locuitori.
"Ne dorim ca de la o rată de infectare de peste 4,5 să putem interveni din punct de vedere medical prin accelerarea a campaniei de vaccinare, în localităţile afectate, în demersul de a evita carantinarea localităţii respective", a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Gheorghiţă a mai spus că în următoarele zile în aceste localităţi vor fi deschise centre noi de vaccinare, unde va fi distribuit vaccinul AstraZeneca.
Singura opţiune de programare pentru vaccinarea anti-Covid a populaţiei generale va fi pe listele de aşteptare a centrelor de vaccinare.
„În momentul în care în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana va fi notificată prin SMS şi prin email şi va avea la dispoziţie acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea", a explicat Valeriu Gheorghiţă. Fiecare persoană va avea la dispoziție 24 de ore să confirme programarea după ce este notificată.
În a treia etapă a campaniei de vaccinare este inclusă populaţia generală, fiind însă prioritizate mai multe categorii din următoarele domenii: lucrătorii din industria extractivă, lucrătorii din industria prelucrătoare, cei din hoteluri şi restaurante, lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative, lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, persoanele private de libertate, persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii, lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice, muncitorii din biblioteci, casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar, populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2 şi populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.
Adeverinţe online
În aceeaşi conferinţă de presă, medicul militar a mai anunţat că, începând de marţi, persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze de vaccin anti-Covid pot descărca în format electronic adeverinţa de vaccinare direct din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, lucru care până acum nu era posibil, aceasta oferindu-se doar la centrul de vaccinare în format fizic.
"Persoana vaccinată îşi introduce câteva date de siguranţă şi poate să descarce această adeverinţă", a declarat Gheorghiţă.
În ceea ce priveşte bilanţul vaccinărilor, medicul a spus că până în 8 martie în România peste 1,2 milioane de persoane au primit vaccin anti-Covid.