Una din bucuriile sărbătorilor de iarnă este, fără îndoială, împodobitul bradului cu zeci de luminiţe, globuri şi figurine. Iar alegerea bradului potrivit este foarte importantă. Pomul trebuie să aibă înălţimea potrivită pentru casa fiecăruia, să fie bogat în crengi, dar şi să aibă un preţ pe măsura buzunarului.

De la finele acestei săptămâni, orădenii vor avea din ce să-şi aleagă bradul pentru sărbători. Ca fiecare să găsească "musafirul" perfect...

Avanpremiera sărbătorilor

Primii brazi văzuţi de Oradea în acest sezon sunt cei amplasaţi de municipalitate în faţa şi în sala mare a Primăriei, la intersecţia bulevardelor Dacia cu Decebal, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, în parcul Seleuş şi pe strada Matei Corvin, toţi aduşi de pe Valea Brătcuţei. Bradul din centrul oraşului are 12 metri înălţime, în timp ce ceilalţi au în jur de 7 metri. Aleşi cu grijă, ridicaţi cu macaralele şi "plimbaţi" cu trailerul, brazii au fost puşi pe picioare de muncitorii RER Ecologic Service, iar apoi împodobiţi cu zeci de beculeţe de cei ai Luxten.

Din 10 decembrie, orădenii vor vedea, însă, mai mulţi brazi în oraş. De data asta, de cumpărat, nu doar de privit. Adminstraţia Domeniului Public dă voie comercianţilor să scoată brazii la vânzare, de sâmbătă, în şase amplasamente bine stabilite din jurul pieţelor Nufărul (pe platoul din spate), Decebal (terenul aferent pieţei situate pe str. Menumorut), Ioşia (terenul situat lângă sectorul legume-fructe), Cetate (aleea din faţa Halei de lactate), Rogerius (pe str. Mihail Sadoveanu) şi Obor (poarta din zona Real).

Şi molizii-s buni!

Ca în fiecare an, orădenii mai pot să-şi cumpere pomi de Crăciun de la Direcţia Silvică. Aici vor găsi cu precădere molizi, brazii fiind mai puţini în pădurile din judeţ. "Preţurile sunt la brazi între 20, 25 şi 30 de lei, iar la molizi între 10, 15 şi 20 de lei", spune Liviu Laza-Matiuţa, şeful Direcţiei Silvice Bihor. Tot din 10 decembrie începe vânzarea brazilor şi la ocoalele silvice din judeţ, unde oricine poate să meargă să îşi aleagă un brad.

Evident, orădenii vor mai putea să-şi cumpere pomi de Crăciun şi din hypermarketuri, unde vor găsi atât brazi artificiali, cât şi naturali, dar în ghivece, sau de la firmele de grădinărit, de unde îşi pot lua de asemenea brazi în ghivece, dar de înălţimi mai mari. Preţurile variază în funcţie de dimensiunile bradului, de la câteva zeci de lei până la câteva sute.

Oferta fiind variată, se pare că fiecare orădean va avea de unde să-şi aleagă pomul care să-i umple de Crăciun casa cu lumină.