Părinţii copiilor care anul acesta împlinesc şase ani se pot pregăti de şcoală. Începând din 29 martie, vor putea să-i înscrie la unitatea de învăţământ aleasă, prioritate urmând să aibă copiii care locuiesc în circumscripţia şcolară.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a publicat, pe site-ul propriu, circumscripţiile şcolare din judeţ, adică străzile arondate fiecărei unităţi de învăţământ. Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, fiecare şcoală trebuie să soluţioneze toate cererile primite din circumscripţie, iar dacă îi mai rămân locuri libere, poate primi şi copii din afara acestei arondări.

Pentru copiii care vor împlini şase ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2021, înscrierea în clasa pregătitoare nu este obligatorie. Părinţii care doresc, totuşi, ca micuţii lor să înceapă şcoala, trebuie să ştie că aceştia vor avea nevoie de o evaluare, dacă nu au fost la grădiniţă sau dacă vin din străinătate. Aceste evaluări se fac la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Bihor.

Totodată, copiii care vor împlini 6 ani după 1 septembrie 2021 şi au fost la grădiniţă, trebuie să primească de la educatoare o recomandare pentru înscrierea la şcoală. "Procesul de înscriere în învăţământul primar nu este condiţionat de frecventarea grupei mari a învăţământului preşcolar", a transmis IŞJ Bihor.

IŞJ mai spune că cererile tip de înscriere vor putea fi transmise prin e-mail sau prin poştă sau vor putea fi depuse direct la unitatea de învăţământ. Chiar dacă vor trimite cererile pe mail, părinţii vor trebui să meargă la şcoală, cu documentele copilului.

În Bihor, conform planului de şcolarizare aprobat pentru anul 2020-2021, se propune înfiinţarea a 290 de clase pregătitoare, cu un număr total de 5.241 locuri. Dintre acestea, 218 clase sunt cu predare în limba română, 67 în maghiară, iar celelalte în slovacă, germană şi rromani.

În Oradea, sunt propuse un număr de 89 clase cu 1.890 de elevi, din care 72 clase de română, 15 clase maghiare şi două clase germane.