Primele avioane ce purtau invitaţi ai magnatului Ion Ţiriac pentru vânătoarea anuală de la Balc au aterizat vineri, pe aeroportul din Debreţin, în cursul acestei zile fiind programate să sosească pe acelaşi aeroport şi alte zboruri private.

Vin prin Ungaria

Potrivit lui Gulyas Peter, operator manager la Aeroportul din Debreţin, în cursul zilei de vineri, pe pistele aeroportului maghiar au aterizat mai multe curse private. "Este vorba de mai multe avioane private, care au cerut permisiunea de aterizare pe parcursul zilei de azi. Condiţiile de zbor sunt favorabile deocamdată. Nu au fost niciun fel de incidente", a declarat Gulyas.

Acesta a afirmat că nu poate divulga numărul exact al curselor private care au aterizat la Debreţin, nici companiile de care acestea aparţin şi nici cine au fost pasagerii. "Sunt avioane private, nu curse regulate", s-a rezumat Gulyas Peter să spună.

Pe aeroportul din Oradea nu sunt programate să aterizeze curse din străinătate. "Niciun avion din străinătate sau al companiei Ţiriac Air nu a depus deocamdată un plan de zbor pentru a ateriza la Oradea. Avem o singură cursă charter care ar fi trebuit să sosească pornind de pe Aeroportul Băneasa, în jurul orei 12.30", a declarat comandantul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc, care a precizat că niciunul dintre angajaţii din staff-ul lui Ţiriac nu a venit la aeroport pentru a-i întâmpina pe eventualii invitaţi.

oaspete tiriac.jpgNu se ştie dacă pasagerii acestei curse interne sunt invitaţi de-ai omului de afaceri. Cert este că avionul, de mici dimensiuni, a ajuns cu întârziere de o oră şi jumătate la Oradea şi a adus un singur pasager, un bărbat în vârstă de aproximativ 30-35 de ani, care a refuzat să stea de vorbă cu ziariştii. El a fost întâmpinat de o maşină de teren Mercedes, cu număr de Bucureşti, foarte asemănătoare cu cele care întâmpinau anii trecuţi oaspeţii lui Ţiriac.

Aceeaşi poveste, an de an

La fel ca în fiecare an, în jurul vânătorii de la Balc planează misterul. Potrivit unor surse, la vânătoarea anuală sunt aşteptaţi aproximativ aceiaşi oaspeţi care au venit şi în 2010.

În anii trecuţi, printre invitaţii lui Ţiriac care au vânat pe domeniul de vânătoare de la Balc s-au numărat Wolgang Porsche (moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume), Siegfried Wolf (preşedintele companiei producătoare de componente auto Magna Europa), Carlo Pesenti (preşedintele consorţiului Itlacementi), Franz Rauch (renumit producător de sucuri naturale în Europa), foştii premieri Adrian Năstase şi Petre Roman, omul de afaceri Elan Schwartzenberg şi George Marsan (primarul oraşului Monte Carlo).

Sub supraveghere!

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Sorin Hodişan, a declarat vineri că patru dintre inspectorii instituţiei pe care o conduce vor supraveghea, în permanenţă, vânătoarea de la Balc din acest an, examinând fiecare exemplar ucis, pentru a evita izbucnirea unor focare de trichineloză, pestă porcină şi febră aftoasă.

"O echipă formată din trei medici şi supravegheată de mine va fi în permanenţă la Balc pentru a examina toate animalele înainte de eviscerare. Fiecarui exemplar împuşcat i se va repartiza un crotal cu număr, iar probe din carnea respectivă vor fi trimise cu o maşină specială la unul dintre laboratoarele Direcţiei, pentru analize", a declarat Hodişan.

Specialiştii DSVSA Bihor vor fi însoţiţi pe domeniul de vânătoare de la Balc de medicul veterinar care are custodia zonei respective, iar specialiştii vor rămâne acolo pe tot parcursul vânătorii. "Vom face analize pentru a depista boli precum trichineloza, pesta pornică şi febra aftoasă, cu scopul de a se evita consumarea de carne contaminată", a mai precizat directorul DSVSA Bihor.

În 2010, reprezentanţii DSVSA Bihor au descoperit că, dintre cei 160 de porci mistreţi împuşcaţi de oaspeţii lui Ion Ţiriac pe domeniul de la Balc, cinci au avut trichineloză. Cazurile au fost depistate la timp şi nu s-au înregistrat îmbolnăviri la om.