Anul universitar 2009-2010 este primul în care studenţii pot alege să îşi dea examenele restante şi în alte perioade decât în sesiunea de toamnă. Senatul Universităţii Oradea a stabilit că după vacanţa dintre cele două semestre, în perioada 15-20 februarie, studenţii îşi pot susţine examenele încă o dată.

În această sesiune pot fi susţinute examinări pentru restanţele din anii anteriori şi sesiunea tocmai încheiată. În schimb, examenele de măriri de note se susţin doar pentru materiile studiate în semestrul încheiat.

Cornel Antal, rectorul Universităţii Oradea, a explicat miercuri într-o conferinţă de presă că prima reexaminare se face gratuit. „Studenţii au dreptul să îşi susţină exemenele restante şi măririle de note de două ori. O dată în sesiune şi încă o dată în cea de restanţe, fără a plăti. Dacă nu promovează, trebuie să se reînscrie la materia respectivă în anul următor", a spus rectorul Antal.

Merită menţionat faptul că deşi, la nivelul Universităţii, examinările pentru măriri de note sunt gratuite, facultăţile au dreptul să perceapă o taxă, dacă acest lucru este hotărât de Consiliul de Administraţie al facultăţii. Spre exemplu, la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării studenţii care doresc să fie reexaminaţi pentru a obţine o notă mai mare trebuie să achite la Contabilitatea Universităţii suma de 10 euro.

Următoarea sesiune de restanţe şi mărire de note este programată pentru 20-26 iunie, după sesiunea de vară.

Rectorul Cornel Antal a mai anunţat că cinci facultăţi au solicitat Senatului Universităţii aprobarea unor comisii pentru sesiunea de restanţe a examenelor de finalizare a studiilor, adică de licenţă şi masterat. Aceasta a fost programată pentru lunile februarie şi martie.

Astfel, Facultatea de Arhitectură şi Construcţii, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Inginerie Electronică şi Tehnologie e Informaţiei, Facultatea de inginerie Managerială şi Tehnică şi Facultatea de Ştiinţe Politice şi ale Comunicării şi-au programat sesiunea de restanţe a examenelor de licenţă pe parcursul lunii februarie. „Facultăţile acestea au fost mai harnice, dar între timp, au depus şi altele. Fiecare facultate îşi stabileşte perioada exactă în care studenţii îşi pot susţine licenţa sau masteratul încă o dată", a explicat Antal.

Cei care se află la a doua examinare vor plăti o rată de 500 de lei noi, indiferent dacă au fost şcolarizaţi la cu sau fără taxă. La prima susţinere a examenului de licenţă sau masterat, studenţii nu trebuie să plătească nicio taxă. „Conform unei hotărâri a Senatului Universităţii, s-a stabilit că prima dată, susţinerea examenului de finalizare a studiilor este gratuit. Excepţie fac doar patru specializări care nu au acreditare", a completat Olimpia Popoviciu, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Oradea.