Primele trei clase de învăţământ dual înfiinţate în Bihor, în afara municipiului Oradea, vor începe cursurile luni.

"Fabrica" de meseriaşi

Anunțul a fost făcut, sâmbătă, printr-un comunicat, de Consiliul Judeţean Bihor, care a precizat că cele trei clase au fost înfiinţate în parteneriat cu agenţii economici.

"Acestea vor avea trei specializări, sudură, CNC - operatori maşini cu comandă numerică şi mecanic auto. Clasele vor fi găzduite de trei instituţii de învăţământ din judeţ, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" Beiuş şi Colegiul Tehnic "Unirea" Ştei", se menţionează în comunicat.

În plus administraţiile locale din Beiuş şi Ştei au anunţat că vor susţine financiar în primul an de studiu bursele elevilor din sistemul dual.

Se asociază!

Conform informării transmise de CJ Bihor, în cursul săptămânii viitoare urmează să fie înregistrată la Judecătoria Oradea asociaţia Bihor West Profesional, cu rolul de a coordona şi implementa învăţământul profesional în Bihor.

Asociaţia va reuni companii orădene precum Selina, Drumuri Orăşeneşti sau Auto Bara care vor avea ca partener Consiliul Judeţean Bihor.

Din asociaţie va face parte şi Werner Braun, fondatorul şcolii germane Kronstadt, cea mai cunoscută şcoală profesională din această parte a Europei.

Sistemul de învăţământ dual se adresează tinerilor între 14 şi 26 de ani şi are la bază parteneriatul încheiat între instituţia şcolară, mediul economic şi elev.

Pe durata pregătirii, elevii urmează cursuri teoretice în şcoală şi le pun în practică în spaţiile de producţie ale agentului economic. Elevii beneficiază de o bursă lunară de 400 lei iar la absolvire sunt angajaţi la firma la care au făcut practică.