Sfârşitul iernii înseamnă şi debutul "sezonului" în care miriştile şi terenurile agricole sunt incendiate. Pentru a le curăţa de vegetaţia uscată, oamenii pun intenţionat foc pe aceste terenuri, însă de multe ori nu ţin cont de condiţiile meteo sau de alte normelor de apărare împotriva incendiilor, iar flăcările se extind periculos.

Patru astfel de incendii au avut loc în weekend, în localităţile Cohani, Vâlcelele, Cenaloş şi Salonta. "Trei dintre evenimentele menţionate au fost, cel mai probabil, generate de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, iar în cazul incendiului din Salonta, cauza probabilă a constituit-o fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător", a declarat luni căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.  Suprafaţa totală afectată incendii a fost de aproximativ 13 hectare.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor le reaminteşte bihorenilor faptul că, în cazul incendiilor de vegetaţie uscată, pericolul mare îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic.

De asemenea, pompierii mai atrag atenţia că miriştile şi terenurile pot fi incendiate doar de persoane care au permis de lucru cu focul de la primării şi aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.