Prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, a trimis tuturor celor 101 primării din județ o atenționare privind obligațiile pe care atât autoritățile locale, cât și deținătorii de terenuri le au în combaterea ambroziei.

Printr-o circulară transmisă marți primăriilor, Prefectura amintește că proprietarii și deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia să desfăşoare lucrări pentru prevenirea și combaterea ambroziei pe terenurile intravilane sau extravilane.

Prefectura arată că în perioada cuprinsă între răsărirea acestei buruieni şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, toate categoriile mai sus enumerate au obligația de a cosi repetat terenurile, manual sau mecanic, în funcție de locul și de suprafața infestată, de a o distruge, inclusiv prin smulgere în cazul unor suprafețe izolate, de a efectua arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, precum și de a face ierbicidări. Toate aceste obligații sunt valabile  până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.

Circulara mai informează că verificarea şi constatarea nerespectării prevederilor legale, precum şi aplicarea sancţiunilor, se face de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Conform unei planificării aprobate de prefect, primul control se face în perioada 1-15 iulie a fiecărui an şi ulterior, dacă ambrozia răsare mai târziu, iar un al doilea control anual se efectuează în perioada 16-31 octombrie. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv între 10.000 și 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!