Consumul produselor crude provenite din carnea de porc, prepararea incorectă a acesteia, cumpărarea ei din surse neautorizate și evitarea analizelor pentru depistarea unui vierme specific, care parazitează acest animal, pot duce la îmbolnăviri grave, avertizează Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Pentru a le preveni, medicii le recomandă oamenilor să ia câteva măsuri elementare, mai ales că îmbolnăvirea poate cauza inclusiv moartea consumatorilor.

Semnele trichinelozei

Pentru că în această perioadă de iarnă sunt sacrificați în mod tradițional porcii crescuți în gospodării, specialiștii în sănătate publică atrag atenția asupra îmbolnăvirii prin trichineloză, provocată de un vierme microscopic, numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman prin consumarea cărnii infestate, inclusiv de la porcul mistreț.

La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, „însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc”, avertizează Direcția de Sănătate Publică Bihor.  

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării acesteia și de rezistența organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și adinamie (scăderea forței musculare), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumarea cărnii infestate.  

Boala nu se transmite de la om la om, ci doar de la animal la om. 

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de: 

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;  

2. Unele obiceiuri culinare, precum prepararea termică „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă); 

3. Achiziționarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; 

4. Tăierea clandestină a animalelor.  

Pentru prevenirea îmbolnăvirii prin trichineloză, DSP Bihor recomandă populației să respecte următoarele reguli: 

1. Să cumpere animale de la unități avizate sanitar; 

2. Să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

3. Să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc, sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora; 

4. La tocarea cărnii de porc/vânat sa folosească o mașina de tocat, care trebuie curățată înainte și după folosire, precum și curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite;

5. Să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit; 

6. În timpul gătirii să se asigure atingerea a cel puțin 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii, din roz în gri; 

7. Să se prelucreze termic resturile/măruntaiele/sângele provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

Atenție, procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. 

De asemenea, DSP Bihor le recomandă persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!