Pentru prima oară părinţii orădeni vor putea vedea la un loc toată oferta educaţională şi de îngrijire, nu doar din cele 10 creşe, ci şi din cele 42 de grădiniţe, din municipiu. Prima ediţie a Târgului pentru creşe şi grădiniţe (după ce în 2009 târgul a fost rezervat exclusiv creşelor) va avea loc în perioada 2-4 iunie, între orele 16.00-20.00, la Orăşelul Copiilor, şi este organizată de către Consiliul Local, Administraţia Social-Comunitară Oradea (ASCO) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.

"Încă de anul trecut, când am făcut târgul de creşe, părinţii ne-au întrebat dacă nu se pot prezenta şi grădiniţele. Anul acesta am inclus şi această ofertă. Marele avantaj este că târgul prezintă toată oferta în acelaşi loc, pentru ca părinţii să nu se plimbe de la o grădiniţă la alta", a declarat consilierul local Florica Cherecheş, luni, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a mai subliniat că Centrele de Îngrijire şi Educaţie Timpurie au condiţii foarte bune în ceea ce priveşte igiena şi dotările, iar în aceste instituţii micuţii beneficiază de serviciile unor educatori specializaţi, medici şi psihologi. "În ultimii doi ani, de când Primăria le-a preluat, s-au făcut investiţii mari în aceste creşe", a mai spus Cherecheş.

La târg, standurile vor fi organizate pe cartiere, astfel încât, părinţii să poată vedea ofertele celor mai apropiate instituţii preşcolare. "De exemplu, toate grădiniţele şi creşele din zona Rogerius vor fi adunate într-un stand. Acolo vor fi prezentate pliante, materiale informative, dar şi filmuleţe de prezentare ale fiecărei unităţi de învăţământ preşcolar", a declarat Adina Ciucioiu, şef Serviciu Programe Sociale din cadrul ASCO.

Potrivit Adinei Ciucioiu, în prezent aproape cele peste 300 de locuri din creşe sunt ocupate, însă în luna iulie se vor elibera peste 170 de locuri. "La creşe, părinţii îşi pot înscrie copiii pe toată perioada anului. Dacă un copil pleacă din diferite motive, noi îl anunţăm pe următorul părinte", a mai spus aceasta.

Prezentă la conferinţa de presă, Elisabeta Varga, coordonatoarea proiectului din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, a afirmat că locurile în grădiniţe pentru anul 2010-2011 au fost ocupate deja în perioada de înscrieri cuprinsă între 1 februarie şi 10 martie, însă părinţii se vor putea informa pentru înscrierile în anul 2011-2012.