Între 27 august şi 3 septembrie, elevii care vor să înveţe o meserie se pot înscrie în clasele profesionale ale celor 16 şcoli bihorene care au şi astfel de oferte.

Potrivit inspectorului şcolar responsabil de învăţământul profesional, Florian Mieluţ, aproximativ 60% din aceste clase au deja minimul de 15 elevi, unele fiind chiar ocupate în întregime. "Clase de bucătari, ospătari ori chelneri s-au ocupat 100%. În schimb, există un interes redus faţă de meseriile cu profil tehnic", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, Mieluţ.

Nici Şcoala Profesională Eurobusiness, înfiinţată de trei colegii orădene în parteneriat cu firmele din parcul industrial cu acelaşi nume, nu se poate lăuda cu prea mulţi înscrişi. Asta în ciuda faptului că, pe lângă bursa de 200 de lei oferită de statul român, cursanţii pot primi şi o bursă din partea companiilor, dar au şi posibilitatea să se angajeze chiar în firmele partenere şcolii. De exemplu, în clasa de Mecanică - operator la maşini cu comandă numerică a Colegiului Tehnic Traian Vuia s-au ocupat doar 5 locuri din cele 28 disponibile, iar în clasa de Confecţioner articole din piele şi înlocuitori a Colegiului Tehnic Transilvania s-au înscris doar 3 candidaţi. Nici calificarea în zidărie nu este atractivă pentru elevii bihoreni, o clasă de acest gen de la Liceul Tehnologic Cadea având doar 3 candidaţi.

În învăţământul profesional se pot înscrie absolvenţii clasei a IX-a, iar oferta şcolilor bihorene pentru acest tip de învăţământ se regăseşte pe site-ul Inspectoratului Şcolar.