Reabilitarea cunoscutei cabane de la Vadu Crișului se apropie de finalizare, lucrările începute în toamna anului trecut, în baza unui proiect aprobat în 2019, ajungând la un stadiu de realizare de 95%, a informat, luni, printr-un comunicat, administrația județeană.

„Procesul de reabilitate a fost dificil, deoarece toate materialele necesare au trebuit să fie transportate pe calea ferată și ulterior trecute, cu ajutorul unor cabluri aeriene, peste Crișul Repede. Aflată lângă peștera și cascada de la Vadu Crișului, cabana va fi folosită ca un Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului”, transmite Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Proiectul de reabilitare a fost adaptat după realizarea unui studiu, pentru a asigura aspectul istoric al construcției, astfel că restaurarea s-a realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric, se mai arată în comunicatul CJ Bihor.

Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă a județulului Bihor, care atrage atât prin frumusețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot face turiștii: drumeții, rafting și alpinism.

Potrivit administrației județene, prima construcție a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație neguvernamentală înființată în 1891 în Cluj. La cererea acesteia, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905, care avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia boierului Alexandru Mateescu, au fost avariate în urma Primului Război Mondial, iar în 1945 clădirile și terenul au fost naționalizate. În 2006, moștenitorii familiei acestuia au recuperat proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei a fost cumpărată de CJ Bihor.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme AD West Construct SRL și SC ClasX Design SRL, valoarea totală a investiției fiind de 4.378.821,25 lei, fără TVA, iar finanțarea asigurată în cadrul Programului Interreg VA România - Ungaria 2014 - 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!