Cea mai mare sărbătoare a Eparhiei Greco-Catolice de Oradea a fost celebrată sâmbătă dimineaţă, de sute de clerici şi credincioşi deopotrivă, în cadrul ceremoniei de Încheierea solemnă a Anului Credinţei "comasată" cu Sărbătoarea asociaţiilor de laici din Eparhia de Oradea.

Festivitatea a început la ora 10.15, când diaconii, preoţii, episcopii şi unii laici au pornit într-o mică procesiune, de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu spre Catedrala Sf. Nicolae, unde, începând cu ora 10.30 s-a desfăşurat sfânta Liturghie arhierească.

La început, preoţii cu merite deosebite în ultimul an au primit câte un onor din partea Epicopului, cu titlul de iconom stavrofor (rang onorific bisericesc conferit preoţilor cu o activitate pastorală excepţională de către episcop), respectiv crucea pectorală, iar doi laici au primit crucea eparhială, tot în semn de preţuire pentru munca depusă în biserici.

"Au fost recompensaţi pentru efortul şi munca depusă părintele Paul Popa, responsabilul Biroului pastoral eparhial pentru laici, părintele Iosif Slobotnic, de la Beiuş, părintele Sorin Roşca, de la Băiţa, părintele Ionuţ Oprea, de la Petrani, de lângă Beiuş, şi Florin Jula, paroh la Vintere", a precizat BIHOREANULUI preotul Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al episcopiei.

Potrivit acestuia, la eveniment au participat aproximativ 700 de enoriaşi şi peste 100 de preoţi atât din Bihor, cât şi din alte locuri, ca de pildă Bucureşti, Blaj, Maramureş sau Lugoj, dar şi Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparh de Cluj-Gherla. Tot cu prilejul sărbătorii, au fost hirotoniţi 7 preoţi.

Copii sau bunici deopotrivă s-au rugat şi au cântat cântece bisericeşti atenţi la pildele şi spusele preoţilor. La final, PS Florentin i-a oferit Preasfinţitului Virgil Bercea o diplomă şi crucea Sfântului Iosif, patronul eparhiei de Cluj, cu ocazia împlinirii 160 de ani de la înfiinţarea Episcopiei de Cluj Gherla, iar preoţii nou hirotoniţi i-au binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi au împărţit iconiţe.

Anul Credinţei a fost convocat de Papa Benedict al XVI-lea pe în luna octombrie 2011, stabilind că acesta se va desfăşura în perioada 11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013.

Anul Credinţei a fost încheiat la Vatican duminica trecută de către Papa Francisc, la eveniment fiind prezenţi şi PF Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major Greco-Catolic de Blaj precum şi PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea. Încheierea Anului Credinţei se celebrează în fiecare eparhie separat.