Aşa cum am arătat săptămâna trecută, nicio amendă nu poate fi aplicată în lipsa unui proces-verbal de constatare a unei contravenţii. Procesul-verbal poate fi întocmit atât în prezenţa persoanei căreia urmează să i se stabilească amenda, fie în lipsa acesteia.

În cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia. Lipsa acestor elemente conduce la anularea de către judecător a procesului-verbal incorect întocmit.

Procesul-verbal trebuie întocmit în termen de maximum 6 luni de la data săvârşirii contravenţiei. Comunicarea procesului verbal poate fi făcută în trei moduri: direct, prin semnarea pe loc a dovezii de comunicare, prin poştă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin afişarea procesului-verbal la domiciliul contravenientului - metodă folosită mai rar. Comunicarea trebuie făcută în termen de maxim 30 de zile de la data întocmirii procesului-verbal.

Atenţie!

Dacă sunteţi prezent în momentul încheierii procesului-verbal nu uitaţi să cereţi agentului constatator să treacă în procesul-verbal obiecţiunile pe care le aveţi. Acest lucru este necesar pentru ca judecătorul să poată cunoaşte de la început poziţia fiecărei părţi. Dacă nu veţi proceda în acest mod, credibilitatea în faţa judecătorului va fi scăzută deoarece prima întrebare va fi: dacă nu aţi fost de acord cu menţiunile din procesul-verbal de ce nu aţi formulat pe loc obiecţiuni?

Reţineţi!

Contrar "legendelor populare" este bine să semnaţi atât procesul-verbal cât şi dovada de comunicare a acestuia, iar în cazul comunicării prin poştă să ridicaţi plicul, urmând a formula plângerea la judecătorie dacă vă consideraţi nevinovat. Aceasta, deoarece, dacă veţi proceda astfel, veţi preveni înscrierea amenzii la evidenţa de la primărie cu consecinţele de rigoare. Dacă nu, s-ar putea să aveţi ulterior mult mai multe bătăi de cap, deoarece nu veţi putea înstrăina niciun imobil sau autoturism până ce nu veţi achita amenda chiar şi în situaţia în care aceasta este contestată.

Dar mai multe despre formularea şi înregistrarea plângerii contravenţionale veţi afla săptămâna viitoare.