Închis anul trecut din cauza condițiilor oribile în care erau ținuți câinii fără stăpân, Adăpostul Grivei și-a reluat activitatea, a anunțat Administrația Domeniului Public Oradea.

Șase săptămâni de lucrări

„Adăpostul Grivei din Oradea și-a reluat activitatea cu publicul începând de marți, 3 ianuarie 2023, după ce, timp de aproximativ o lună jumătate, Administrația Domeniului Public Oradea a derulat aici o serie de lucrări de modernizare. Scopul acestor lucrări a fost mărirea capacității spațiului de preluare și cazare a câinilor fără stăpân în urma protocolului privind colectarea din cele patru centre de pe raza județului Bihor (Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta)”, se arată într-un comunicat al ADP Oradea, transmis marți.

Adăpostul a fost închis pe 11 noiembrie, după ce acolo au descins inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și Poliția Animalelor Bihor, instituții sesizate de iubitorii de animale, care au reclamat că zeci de câini sunt ținuți în condiții improprii.

Controlul a confirmat că la Grivei câinii nu duceau o viață bună, ba chiar adăpostul părea un lagăr de exterminare. Animalele erau înfometate, multe dintre ele în stare cașectică, și erau ținute laolaltă, indiferent de rasă și talie, în țarcuri insalubre, pline de dejecții.

În urma acestor constatări, DSVSA a sistat activitatea de preluare a câinilor vagabonzi, iar Poliția a demarat cercetări penale, încă în desfășurare.

Mai multe țarcuri

Acum, singurul adăpost public pentru câini din Bihor are mai multe boxe și cuști noi, a precizat ADP Oradea. Zona de preluare a câinilor care ajung în adăpost a fost împărțită în trei țarcuri izolatoare.

„Astfel, Țarcul 1 Izolator are în prezent 11 boxe în suprafață de 9 mp fiecare, față de 6 câte existau înainte. În Țarcul 2 izolator, au fost construite 10 boxe în suprafață de 12,5 mp fiecare. De asemenea, a fost amenajat și un al treilea țarc izolator, în care au fost construite 9 boxe în suprafață de 3 mp fiecare”, a transmis ADP.

Așadar, câinii pot fi separați în funcție de talie, agresivitate, sex sau vârstă, condiție care înainte nu era îndeplinită. „În această zonă sunt cazați câinii care ajung în Adăpost până la efectuarea procedurile de microcipare, deparazitare, vaccinare, sterilizare sau castrare. După efectuarea acestor operațiuni, câinii sunt repartizați, în funcție de talie, agresivitate, sex sau vârstă, în țarcurile din spate”, a precizat Alexandru Sârbu, medicul veterinar al Adăpostului Grivei, citat în comunicatul ADP.

Protejați de ploaie

Toate țarcurile izolatoare sunt acum betonate, au rigole de scurgere în canalizare și cuști în fiecare boxă. Totodată, țarcurile sunt acoperite cu tablă și îngrădite, iar câinii vor fi protejați de intemperii.

„De asemenea, au fost construite și montate cuști în toate cele 16 boxe din față, unde sunt adăpostiți câinii care se află sub tratament”, a precizat Bogdan Nuțaș, administratorul Adăpostului Grivei.

Țarcurile din spatele adăpostului, unde sunt ținuți câinii cu „vechime” în adăpost, au fost și ele reamenajate, astfel încât câinii să poată fi separați în funcție de talie și agresivitate. „Astfel, dacă până la începerea lucrărilor, în spate existau 13 țarcuri, în prezent sunt disponibile 32 de țarcuri, în toate acestea fiind montate cuști noi”, a transmis ADP.

Liber la adopții

Directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, a precizat, marți, pentru BIHOREANUL că adăpostul Grivei a reînceput să preia și câini din județ. „Am adus de la Beiuș și urmează să aducem și de la Aleșd”, a declarat managerul.

În patru orașe din Bihor au fost amenajate centre provizorii pentru preluarea câinilor fără stăpâni, de unde animalele sunt apoi transferate la Oradea.

Repornirea activității la Grivei înseamnă și că bihorenii pot intra în adăpost, să vadă câinii ori chiar să-i adopte. „Adăpostul Grivei are program cu publicul de luni până vineri, între orele 10-18, și sâmbătă, între orele 10-12. Adopții se fac în zilele de luni și joi, între orele 10-18, precum și sâmbătă, între orele 10-12, când are loc și un târg de adopții. Duminica și în zilele de sărbători legale, Adăpostul este închis”, a precizat ADP.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!