SUA şi Marea Britanie sunt protagoniste într-un conflict diplomatic. Ambasadorul englez la Washington, Kim Darroch, a scris, într-o telegramă diplomatică trimisă la Londra, că preşedintele american Donald Trump este "inept, incompetent şi instabil", iar administraţia sa riscă "să se prăbuşească în flăcări" şi "să se încheie în dizgraţie".

Conţinutul documentului a fost făcut public de Daily Mail, alături de alte telegrame diplomatice, şi, potrivit CNN, ar putea afecta serios relaţiile bilaterale dintre cele două state.

"Nu credem cu adevărat că această administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stângace şi ineptă din punct de vedere diplomatic", a scris Darroch, potrivit Daily Mail.

Un alt memoriu privind vizita de stat controversată efectuată luna trecută de Trump la Londra precizează că preşedintele american şi echipa sa au fost "seduşi", dar că în pofida a tot, Marea Britanie ar putea să nu-şi păstreze prea mult timp imaginea bună, întrucât "America este mereu pe primul plan". 

Ambasadorul mai scrie că informaţiile privind "haosul şi luptele feroce" care agită Casa Albă - "fake news" potrivit lui Donald Trump - sunt "în cea mai mare parte adevărate". 

Kim Darroch este unul dintre diplomaţii cei mai experimentaţi în post la Washington, unde a ajuns în ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Potrivit Mail on Sunday, telegramele intrate în posesia presei, cel mai probabil divulgate de un funcţionar britanic, acoperă o perioadă care începe în 2017. 

Ministerul Afacerilor Externe din Regatul Unit nu a contestat veridicitatea documentelor. "Britanicii au dreptul să aştepte ca ambasadorii noştri să le furnizeze miniştrilor noştri evaluări oneste privind politicienii din ţările în care sunt detaşaţi. Opiniile lor nu sunt neapărat şi cele ale miniştrilor sau guvernului nostru", a precizat un purtător de cuvânt, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Casa Albă nu a reacţionat încă faţă de aceste dezvăluiri.