Angajaţii Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" au avut parte, recent, de un incident neobişnuit. Unul dintre aceştia a atins din greşeală butonul de declanşare a sistemului anti-incendiu cu gaz inert, montat într-o cameră de depozitare pentru a preveni incendiile, iar gazul eliberat cu putere a spart geamurile uşii din apropiere.

Gazul nu este toxic şi nimeni nu a fost rănit. "Acest sistem este instalat doar în camerele de depozitare a cărţilor din diferite secţii, pe care le-am securizat astfel în cazul unor incendii. L-am instalat în urmă cu 10 ani şi i s-a făcut mentenanţa în fiecare an", a declarat Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai.

Potrivit acesteia, incidentul s-a petrecut din neatenţia unuia dintre angajaţi, care ar fi atins butonul de declanşare a gazului inert. De precizat este faptul că gazul este incolor, inodor şi nu este toxic. Totuşi, declanşarea gazului, eliberat cu putere prin tavanul încăperii, a spart două geamuri ale uşii din apropiere. 

Firma specializată care a instalat, în urmă cu 10 ani, sistemul anti-incendiu cu gaz inert urmează să reumple buteliile dispuse în depozitele Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în luna decembrie a anului trecut, însă a fost amânat din lipsă de fonduri.

"Toată operaţiunea de reumplere şi mentenanţă va costa 1,2 miliarde de lei vechi. Deocamdată, Consiliul Judeţean nu ne-a aprobat bugetul pentru anul acesta, însă firma specializată va face reumplerea, urmând să o plătim când avem şi noi bugetul", a mai precizat Ligia Mirişan.