După o bună perioadă de răspândire aceentuată a virusului, incidenţa Covid-19 în Bihor a scăzut, în cele din urmă, sub 3 cazuri de îmbolnăvire / mia de locuitori.

Trendul descendent al îmbolnăvirilor din România s-a simţit mai greu în judeţul Bihor, care, duminică, era printre cele două din ţară în care încă era depăşită borna scenariului "roşu". 

Incidenţă 2,81

Luni dimineaţa, în schimb, conform datelor centralizate, în Bihor mai erau 1.455 cazuri de Covid, iar incidența pe întregul județ coborâse la 2,81 cazuri la mia de locuitori, pe localități cea mai mare fiind în Cărpinet (8,5/1.000) și Câmpani (7,93), în celelalte fiind sub 6 la mia de locuitori.

În Oradea mai erau 637 de persoane infectate, iar incidența era de 2,83 cazuri Covid la mia de locuitori.

Pe de altă parte, conform anunţului Direcției de Sănătate Publică și Prefecturii Bihor, în ultimele 24 de ore în întregul județ au fost depistate 70 de noi infectări, la fel ca în ziua precedentă, după efectuarea a doar 634 teste (rată de pozitivare 11,04%).

Bilanțul îmbolnăvirilor a urcat la 49.531 de la începutul pandemiei până în prezent. Din acest total, 45.651 cazuri s-au încheiat cu vindecări, în ultima zi fiind declarate vindecate încă 156 persoane.

Bilanţul deceselor: 2.425

De asemenea, încă 11 bihoreni care au fost infectați cu Covid au încetat din viață în ultimele 24 de ore, bilanţul deceselor urcând la 2.425 de la începutul pandemiei și până în prezent.

Sursele BIHOREANULUI arată că cele 11 decese au avut loc în spitalele Municipal, Pelican și Județean din Oradea, la persoane cu vârste între 42 și 83 de ani. Între bihorenii care au murit de Covid se află și un bărbat de 42 ani din Oșorhei, nevaccinat și fără nicio altă boală cunoscută, care fusese confirmat în 21 octombrie. De altfel, dintre cei 11 pacienți decedați, doar unul singur fusese vaccinat, și suferea și de diabet zaharat de tip II și de obezitate.

Luni dimineață, potrivit surselor, dintre cele 857 de paturi Covid disponibile în spitalele din județ erau ocupate mai puțin de o treime, iar autoritățile arată că din 79 de locuri, în secțiile ATI erau ocupate, la orele dimineții, 55 de paturi.

Aproape 200.000 de vaccinaţi

În cursul zilei de duminică, în întregul județ s-au vaccinat doar 1.195 persoane, totalul celor vaccinate cu schema completă fiind de 194.916, dintre care 42.727 și cu doza booster.

Duminică, poliţiştii IPJ Bihor alături de alţi reprezentanţi ai unor instituţii de control (Jandarmerie, ISU, DSP, ITM, CJPC) au verificat cum respectă bihorenii regulile anti-Covid. 

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 76 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 14.750 de lei. Dintre acestea, 63 de sancțiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, 3 pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea și 10 pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.

Incidenţele Covid în fiecare UAT din Bihor: