Consilierii judeţeni îşi păstrează metehnele şi în 2018, făcând circ politic. În prima şedinţă ordinară a anului, consilierii PNL au refuzat încă o dată să-l valideze pe al 18-lea reprezentant al puterii, PSD-istul Adrian Szatmari, astfel că raportul de voturi din CJ a rămas egal, 17 la 17.
Opoziţie la sigur
Ca să se asigure că nici un consilier PNL nu va vota din greşeală "pentru" prin noul sistem de vot electronic al CJ, cumpărat luna trecută, Ionel Avrigeanu a cerut şi a primit acceptul executivului ca votul doar pentru acel proiect să se desfăşoare pe sistemul vechi, adică prin ridicarea mâinilor.
Deşi au aprobat majoritatea proiectelor înscrise pe ordinea de zi, reprezentanţii PNL au pus din nou piedici celor de la putere, mai ales la proiectele privind desemnarea unor persoane în diverse consilii consultative sau de administraţie.
Spre exemplu, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Psihiatrie Nucet a rămas în continuare fără reprezentant din partea CJ după ce propunerea PSD, Alexandru Şerban Orjan, şi cea a PNL, Mihai Harn, au primit câte 17 voturi "pentru" şi tot 17 "împotrivă", conform raportului de forţe din deliberativul judeţean.
Incompatibil, deci bun
Surpriza a venit la proiectul privind desemnarea reprezentantului CJ în consiliul de administraţie al CAS Bihor.
În numele grupului UDMR, preşedintele Pásztor Sándor a propus-o pe Pallag Anamaria, fiică a fostului ministru al Sănătăţii Ritli Ladislau şi prodecan la Facultatea de Medicină şi Farmacie, pe care a pus-o anul trecut şi să coordoneze proiectul strategic de sănătate al judeţului, în timp ce Ionel Avrigeanu l-a propus în numele PNL pe consilierul judeţean Dacian Foncea, director financiar la Spitalul Municipal din Oradea.
Înainte de a trece la vot, Pásztor le-a atras atenţia liberalilor că Foncea e incompatibil dată fiind funcţia de la Spitalul Municipal: "Persoana care are contract cu CAS nu poate să fie şi în consiliul de administraţie". Avrigeanu i-a răspuns, însă, că, potrivit legii, Foncea poate fi desemnat, iar ulterior va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a renunţa la una dintre funcţii.
Apoi, discret, şefii CJ au discutat între ei, Ioan Mang dezvăluind apoi, în plen, un lucru la care nu se aştepta nimeni, şi anume că aleşii PSD şi ALDE îl vor vota totuşi pe Foncea la CAS.
În mod evident, decizia a fost luată tocmai fiindcă Foncea este în incompatibilitate. Printre glume şi râsete, acesta a fost desemnat cu 27 voturi "pentru" şi 7, ale UDMR, "împotrivă".
"Nu sunt incompatibil"
La finalul şedinţei, Foncea le-a spus consilierilor că merge la CAS ca să demaşte "furtul de 700.000 euro" din banii contribuabililor, care s-ar fi petrecut la nivelul acestei instituţii. De asemenea, a spus că în 30 de zile va prezenta în plen un raport despre felul în care banii sunt împărţiţi la CAS.
Ulterior, Foncea a susţinut în faţa jurnaliştilor că, de fapt, nu ar fi incompatibil şi că va putea rămâne în consiliul de administraţie mai mult de 30 de zile, susţinând că va trebui doar să se abţină atunci când se va vota vreo propunere legată de Spitalul Municipal. "Nu sunt incompatibil. Nu ştiu ei despre ce vorbesc", a spus Foncea, fără a explica.
În ciuda afirmaţiilor sale, Statutul Casei de Asigurări de Sănătate arată că "membrii consiliului de administraţie şi ai consiliilor de administraţie (...) nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiilor de sănătate publică, furnizorilor de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate ale căror servicii se decontează din fond, unităţilor sanitare, cabinetelor medicale". Drept urmare, cel mai probabil, consilierii judeţeni vor fi chemaţi din nou, peste o lună, să desemneze un alt reprezentant în consiliul de administraţie al CAS Bihor.