Deputatul PSD de Bihor Ioan Sorin Roman, candidat pe listele social-democraţilor pentru un nou mandat la Camera Deputaţilor, dar pe o poziţie neeligibilă, a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care în martie 2014 l-a declarat incompatibil.

La acea vreme, ANI a stabilit că parlamentarul a intrat în incompatibilitate în decembrie 2008, pe motiv că deţinea simultan funcţia de deputat şi calitatea de comerciant persoană fizică - titular al Întreprinderii Individuale Ioan Sorin Roman.

Roman a contestat în instanţă decizia ANI, dar fără folos: în iunie 2014, Curtea de Apel Oradea i-a respins acţiunea ca fiind nefondată, iar pe 3 noiembrie 2016 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins şi recursul.

Conform hotărârii prezentate acum pe site-ul ÎCCJ, decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că, timp de 3 ani, Roman nu poate ocupa funcţii sau demnităţi publice, inclusiv un nou mandat de parlamentar, dacă l-ar câştiga la alegerile de luna viitoare.

"Eu în 2009, după ce am devenit deputat în primul mandat, am cerut punctul de vedere al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor şi mi-au dat în scris că nu am o problemă, pot să-mi continui mandatul", a explicat Roman, luni, pentru BIHOREANUL, de ce nu s-a considerat incompatibil.

Parlamentarul mai mizează încă pe o cale extraordinară de atac asupra sentinţei. "Deocamdată, dacă voi câştiga un nou mandat, îl voi lua, iar apoi, în funcţie de hotărârea care se va da, vom vedea dacă îl voi putea păstra sau nu", a mai spus PSD-istul.